VEWIN vraagt extra aandacht voor waterprobleem in Derde Wereld

Vewin

http://www.vewin.nl

5000 kinderen sterven per dag door gebrek aan schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen

Tijdens het verkiezingsdebat 'Water' op 15 november in Perscentrum Nieuwspoort doet VEWIN-directeur Schmitz een dringend beroep op de Nederlandse politiek om extra aandacht te schenken aan de waterproblematiek in de Derde Wereld. Zonder die extra aandacht zal het niet mogelijk zijn de gestelde Millennium goals te halen. Vooral het ontstaan van Megasteden vormt een grote bedreiging voor het hebben van schoon water en goede sanitaire voorzieningen.

De ontwikkelingsorganisatie UNDP van de VN publiceerde onlangs een rapport over deze problematiek met onthutsende cijfers. VEWIN wil dit onderwerp nadrukkelijk op de Nederlandse politieke agenda zetten en geeft daarbij aan dat de drinkwatersector alom bekend staat om hun grote kennis en ervaring met drinkwaterprojecten over de hele wereld en bereid is dat met elan voort te zetten in goede samenwerking met overheid en bedrijfsleven.

De feiten:

1,1 miljard mensen in de wereld hebben geen toegang tot schoon drinkwater.
2,6 miljard mensen hebben geen goede sanitaire voorzieningen.
1,8 miljoen kinderen sterven jaarlijks als gevolg van het ontbreken van schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen.

Tijdens de klimaatconferentie in Nairobi hebben zowel de Prins van Oranje als Staatssecretaris Van Geel deze schrijnende situatie aan de orde gesteld. VEWIN roept de politieke partijen op het stimuleringsbeleid van het Nederlandse ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking te ondersteunen en verder uit te bouwen.

De Nederlandse drinkwaterbedrijven zijn al zeer actief in de wereld op het gebied van de drinkwatervoorziening en kunnen met de regelingen van de Nederlandse overheid nog veel meer gaan bijdragen aan het oplossen van het grootste probleem op de wereld. Dat Nederlandse drinkwaterbedrijven al jaren succesvol opereren op dit terrein is bekend en is onlangs nog eens onderstreept door de uitreiking van de eerste PPP-award door minister van Ardenne aan Vitens - het grootste waterbedrijf in Nederland - voor hun baanbrekende project in vier steden in Mozambique.


-- Einde bericht --