Gemeente Amsterdam



Maatregelen voor betere bereikbaarheid blijven noodzakelijk

15 november 2006
-
Stefan Rutte

Het college van B&W heeft kennis genomen van de besluiten van de Stadsregisseur om de komende jaren verschillende verkeersprojecten in planning te koppelen. Daarnaast wordt een aantal projecten uitgesteld. Uit een analyse over de periode 2007-2009 blijkt dat er de komende drie jaar nog steeds veel werk aan de weg is. De maatregelen die de Stadsregisseur voorstelt houden de stad tijdens de werkzaamheden goed bereikbaar.

De volgende maatregelen worden genomen:
* Corridors: De vijf corridors zijn belangrijke ontsluitingsroutes. Om de stad goed bereikbaar te houden wordt er niet op meer dan één corridor tegelijk gewerkt.
* Tunnels: De Piet Heintunnel en de IJtunnel hebben onderhoud nodig. Beide tunnels maken deel uit van belangrijke corridors die door de bereikbaarheid van Amsterdam niet tegelijker afgesloten mogen zijn. Besloten is dat de werkzaamheden aan zowel de IJtunnel als de Noord/Zuidlijn op de Nieuwe Leeuwarderweg in de zomers van 2007 en 2008 kunnen worden uitgevoerd. Pas hierna kan de Piet Heintunnel worden afgesloten voor werkzaamheden. * Amstelveenseweg: Al eerder heeft de Amstelveenseweg (het noordelijke gedeelte) in de planningen plaats moeten maken voor andere werkzaamheden aan de weg. Helaas bestaat de komende jaren ook weer de kans dat deze weg niet op de schop kan. Er zal onderzoek worden gedaan naar de samenhang met de Noord/Zuidlijn bij de RAI en de gevolgen voor het verkeer.

Extra aandacht
In een aantal delen van de stad staan de bereikbaarheid en leefbaarheid door de hoeveelheid werkzaamheden in de openbare ruimte onder druk. Daarom zal de Stadsregisseur diverse gemeentelijke diensten en stadsdelen aansporen om tot betere samenwerking en afstemming komen. Het gaat hierbij om Westpoort en het Havengebied, Amsterdam-West, de Zuidas, het gebied rondom het Stationseiland en de binnenstad.