Gemeente Amsterdam



Overamstel wordt gemengd woon- en werkgebied

Eerste plan voor deelgebied nu afgerond

15 november 2006
-
Marjolijn van Goethem

Overamstel wordt in de toekomst een stedelijk woon- en werkgebied. Om dit te realiseren is het gebied opgesplitst. Voor het eerste deelgebied, het Amstelkwartier, heeft het college van B&W het Stedenbouwkundig Plan vastgesteld. In het Amstelkwartier wordt voornamelijk woningbouw gerealiseerd. Op de begane grond van de gebouwen is kleinschalige bedrijvigheid voorzien.

De woonwijk Amstelkwartier komt aan de Amstel, tussen de Spaklerweg en het Nuonpark. Op dit moment bestaat de bebouwing in het gebied uit onder andere de voormalige rioolwaterzuivering en het gebouw van het ROC. Aan de Amstel bevinden zich nu twee jachthavens, de roeivereniging RIC en een aantal bedrijven.

Het Amstelkwartier straks
In de toekomst wordt het grootste gedeelte van de Amsteloever ingericht als park. De toekomstige bewoners en bezoekers van de woonwijk hebben straks een groen park naast de deur met een weids uitzicht over de Amstel. De roeivereniging blijft en in een monumentaal pand in het park wordt een horecavoorziening gemaakt. De jachthaven aan de Spaklerweg wordt een passantenhaven met horeca. Ook is het hier mogelijk om een klein drijvend zwembad in de Amstel te realiseren.

Het Amstelkwartier wordt een echte stadswijk, met woningen in vier tot negen lagen. Naast ongeveer 1100 woningen wordt in het Amstelkwartier ongeveer 29.000 m² aan voorzieningen, kleinschalige kantoor- en bedrijfsruimte en een hotel gebouwd. De oppervlakte van het gebied (zonder de Amstel) is 11,2 hectare, iets kleiner dan het KNSM-eiland.

Overamstel
Het Amstelkwartier maakt deel uit van Overamstel, het gebied grofweg tussen de Amstel en de ringlijn, begrensd aan de ene kant door het Volkstuinenpark Amstelglorie en aan de andere zijde door de Spaklerweg. Overamstel is nu grotendeels een industriegebied, maar het wordt straks een gemengd woonwerkgebied, met bijna 4000 woningen. Het Stedenbouwkundig Plan voor het Amstelkwartier is een eerste stap in het maken van een nieuwe stadswijk in Amsterdam. Voor meer informatie, kijk op www.oga.amsterdam.nl, onder Ruimtelijke Projecten > Overamstel.