Gemeente Amsterdam



Meer kans op atelier voor startende kunstenaars

Snellere doorstroming en andere maatregelen door nieuwe verordening

15 november 2006
-
Marjolijn van Goethem

Startende kunstenaars maken meer kans op een werkruimte doordat de wachtlijsten voor ateliers worden afgeschaft. Daarnaast zullen er door betere handhaving meer ateliers beschikbaar komen. Dit zijn twee gevolgen van maatregelen die zijn geformuleerd in de nieuwe verordening `Toewijzing en Handhaving ateliers en (woon)werkpanden'. Het college van B&W heeft de verordening vrijgegeven voor inspraak.

Door de nieuwe verordening kan de doorstroming van kunstenaars worden verbeterd, en kunnen ruimten aan specifieke doelgroepen worden toegewezen. Er komt een adviescommissie die het college adviseert over de toewijzing van ruimten. Deze commissie zal het werk van twee oude commissies overnemen.

Doorstroming
Kunstenaars kunnen in de toekomst sneller doorstromen doordat er na vijf jaar getoetst wordt of huurders van ruimten bij verlenging van hun contract nog steeds voldoen aan de criteria van professioneel kunstenaarsschap. Als dit niet het geval is, dan wordt het contract niet verlengd en komt de ruimte weer vrij. Daarnaast wordt de wachtlijst voor ruimten afgeschaft. Hierdoor hebben startende kunstenaars net zo veel toegang tot de voorraad als de overige kunstenaars. De voorraad zal in een geautomatiseerd gegevensbestand komen te staan, waardoor er meer zicht op is. Ruimtezoekenden moeten zich inschrijven en actief op aanbod reageren. Het aanbod zal te zien zijn op een website à la Woningnet.

Specifieke doelgroepen
Specifieke doelgroepen, zoals startende kunstenaars en internationaal toptalent, kunnen een ruimte toegewezen krijgen. De gemeente is verantwoordelijk voor de verdeling van deze ruimten. Bestaande huurders worden hier niet door bedreigd. Zolang zij voldoen aan de criteria van professioneel kunstenaarsschap kunnen zij gebruik maken van hun atelier. Jaarlijks komen er ongeveer 150 ruimten vrij. Doordat er in de toekomst beter gecontroleerd en gehandhaafd zal worden, zal dit aantal oplopen tot 200. Daarnaast wil het Bureau Broedplaatsen jaarlijks 100 tot 150 ruimten aan de voorraad toevoegen. Er zullen dus in de toekomst 300 tot 350 ruimten per jaar vrijkomen. Het college kan een aantal van deze ruimten toewijzen aan specifieke groepen kunstenaars.

Adviescommissie
Een nieuwe adviescommissie neemt het werk van de Stichting Woon- en Werkruimten Kunstenaars en van de voormalige Adviescommissie Broedplaats Amsterdam over. Deze commissie is onafhankelijk en geeft het college een bindend advies over de toe te wijzen ruimten. De adviescommissie zal uit zeven leden bestaan, waarvan er minimaal drie professionele kunstenaars zullen zijn. De overige leden worden onder andere geselecteerd op basis van hun kennis over de Amsterdamse kunst- en cultuurwereld en hun kennis van de ontwikkelingen in het Amsterdamse vastgoed.

Besluitvorming en inspraak
Op 7 november jl. heeft het college besloten de toewijzingsverordening vrij te geven voor inspraak. Belanghebbenden worden in de gelegenheid gesteld hierop mondeling of schriftelijk te reageren. Schriftelijke reacties op het B&W-besluit en de verordening kunnen tot uiterlijk 29 december worden gestuurd naar Bureau Broedplaatsen, t.a.v. mevr. S. de Bruin, Weesperstraat 432, 1018 DN AMSTERDAM. Het B&W-besluit tot vrijgave voor inspraak en de verordening is te downloaden van www.bureaubroedplaatsen.amsterdam.nl.

Inspraakavond
Op donderdag 14 december wordt van 20.00 tot 22.00 uur gelegenheid geboden tot een mondelinge gedachtewisseling met belanghebbenden. Als u hieraan wilt deelnemen, dan kunt u zich hiervoor tot uiterlijk 7 december opgeven bij mevr. S. de Bruin, per e-mail: sbruin@pmb.nl, per fax: 552 9610, of per post: Weesperstraat 432, 1018 DN AMSTERDAM.