Openbaar Ministerie

15 november 2006

Risico-inventarisatie en -evaluatie

Zoals gemeld door Theo Hofstee tijdens de terugkoppeling van de MT-2 daagse op 7 november jl.

zal Achmea Arbo in december starten met de geplande risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)

voor het Arrondissementsparket Breda en de twee buitenlocaties in Bergen op Zoom en Tilburg.

Doel RI&E

Weten wat de risicoâs zijn? Weten wat goed geregeld is?

De risico-inventarisatie en -evaluatie heeft tot doel het maken van een globale sterkte/zwakte-analyse ten aanzien van de arbeidsomstandigheden. Deze analyse kan verdere invulling geven aan het te voeren arbeidsomstandighedenbeleid en kan bijdragen tot verdere optimalisatie van de bedrijfs-voering. Te denken valt aan: vermindering ziekteverzuim, efficiënter werken, verbetering van

motivatie etc.

Algemene eisen aan de RI&E

Voldoen we aan de richtlijnen en regels?

In de risico-inventarisatie en -evaluatie worden alle risicoâs op het gebied van veiligheid, gezondheid en welzijn voor de werknemers schriftelijk in kaart gebracht. âInventariserenâ betekent hier het in kaart brengen van de gevaren. âEvaluerenâ heeft betrekking op het inschatten van de risicoâs en het vergelijken met (wettelijke) normen, richtlijnen of regels.

In de risico-inventarisatie en -evaluatie wordt op systematische wijze informatie verzameld over de huidige situatie en over de gewenste situatie (beheersing van risicoâs). Onderstaande vermelde onderwerpen worden globaal geïnventariseerd en geëvalueerd.


- Arbobeleid - Fysische factoren


- Verzuimbeleid - Chemische en biologische factoren


- Algemene voorzieningen - Fysieke belasting


- Inrichting gebouwen/terrein/werkplekken - Persoonlijke beschermingsmiddelen


- Machines & werktuigen - Welzijn

De totale inventarisatie en evaluatie van ons parket zal als volgt worden uitgevoerd:

Interviews (13 en 14 december 2006)

Interviews met vooraf geselecteerde medewerkers. Onderwerpen die aan de orde komen zullen zijn: Arbozorg en organisatie van de arbeid, organisatorische structuren, huidige problematiek en bovengenoemde onderwerpen.

Fysieke beoordeling arbeidsomstandigheden (19 december 2006)

Rondgang om de fysieke beoordeling van de werkplekken uit te voeren (fysische factoren als klimaat, werkplekinrichting enz.). De rondgang wordt gemaakt met Adrie Roks (hoofd facilitaire zaken),

Jan Visser (beleidsmedewerker BB&C), Ro Kartodirdjo, John Wauben en Berry Duckers (keten-beheerders Veiligheidshuis Breda, Tilburg en Bergen op Zoom). Tevens zal tijdens de rondgang een aantal gesprekken plaatsvinden met betrokkenen op de afdeling om inzicht te krijgen in de huidige werkomstandigheden om eventuele knelpunten aan de orde te brengen.

Rapportage

Achmea Arbo verwacht eind februari 2006 een concept-rapportage van hun bevindingen van het complete onderzoek aan het Arrondissementsparket Breda te kunnen presenteren.

Het Arrondissementsparket Breda krijgt vervolgens gelegenheid hierop te reageren, waarna Achmea de rapportage definitief maakt.

Vragen?

Heb je vragen over de risico-inventarisatie en -evaluatie? Loop dan even binnen bij de personeels-adviseur Belinda van der Wal (kamer B 4.18).