Gemeente Bernheze


Veiligheidsatlas 2006 verschenen

Woensdag 15 november is de `Veiligheidsatlas 2006' verschenen. De atlas is uniek omdat hij -voor het eerst in Nederland- concrete gegevens van ketenpartners binnen één politieregio rond criminaliteit en overlast bij elkaar brengt, die zijn verzameld in samenwerking met gemeenten, Openbaar Mi-nisterie en politie. De Veiligheidsatlas voorziet de veiligheidspartners in de regio Brabant-Noord van input bij de ontwikkeling van de lokale integrale veiligheidsproblematiek. De atlas is met name bedoeld om beleidsmakers en uitvoerders te ondersteunen bij het maken van analyses en inhoudelijke afwegingen. Het is nu aan hen om met de informatie uit de atlas aan de slag te gaan, er inzichten aan te ontlenen en conclusies te trekken.

De atlas is ontwikkeld op initiatief van de stuurgroep Integrale Veiligheid van het Regionaal College Brabant-Noord, in opdracht van de gemeenten, het Openbaar Ministerie en de politie in de regio Bra-bant-Noord. De atlas is uitgevoerd door het IVA dat is verbonden aan de universiteit van Tilburg.

De Veiligheidsatlas 2006 bevat veel informatie; cijfers, constateringen en bevindingen. Ontwikkelin-en en trends zijn weergegeven op zo concreet mogelijk niveau. De Veiligheidsatlas 2006 beschrijft de lokale veiligheidsvelden `veilige woon- en leefomgeving', `bedrijvigheid en veiligheid' en `jeugd en veiligheid'. Tevens zijn de belangrijkste constateringen uit de criminaliteitsbeeldanalyse meegenomen. Daarnaast zoomt de atlas in op de veelplegers- en recidiveproblematiek. Verder is een verkenning gedaan naar de samenlevings-, relatie- en integratieproblemen.

De atlas biedt geen kant en klare oplossingen voor het versterken van de `subjectieve sociale veiligheid'. Wel biedt het document een basis om criminaliteit en overlast aan te pakken. Het geeft uitzicht op tal van concrete en recente voorbeelden van initiatieven en activiteiten die in de regio Brabant-Noord (of daarbuiten) succes hebben gesorteerd, bijvoorbeeld op het gebied van jeugdproblematiek, buurtbemiddeling en fietsdiefstal.

feed