Gemeente Den Haag

november 2006
Stageloket wijst Haagse leerlingen en bedrijven de weg (14 november)

Den Haag krijgt een virtueel loket waar alle relevante informatie over stages in Den Haag te vinden is. Het stageloket is bestemd voor leerlingen, ouders en werkgevers. Haagse scholen, de Kenniscentra Beroepsonderwijs Bedrijfsleven en de gemeente Den Haag werken hierbij samen. De website geeft antwoord op veelgestelde vragen over stages. Het loket moet een bijdrage leveren aan het oplossen van problemen rond stages.

Voor specifieke vragen worden de websitebezoekers doorverwezen naar de samenwerkende organisaties, te weten de kenniscentra en de stagebureaus op de scholen. Omdat leerlingen in het voorjaar starten met het zoeken van stages heeft de gemeente de ambitie het virtuele stageloket in het voorjaar van 2007 operationeel te hebben.

Inventarisatie
De gemeente heeft Haagse scholen gevraagd te inventariseren waar de problemen zich voordoen met stages. Uit deze inventarisatie blijkt dat er bij het vmbo, hbo en praktijkonderwijs geen grote problemen zijn bij het realiseren van stages.

Anders is dat bij de overgang van het vmbo naar het mbo. Mbo-ers die via een leerwerktraject aan de slag willen, moeten een stageplaats hebben voordat ze met de opleiding kunnen starten. Leerlingen zouden gedurende hun vmbo-examenperiode al op zoek moeten gaan naar een stageplaats. Door een gebrek aan stageplaatsen of het te laat benaderen van een bedrijf, lukt het niet alle leerlingen om een geschikte stageplaats te vinden. Met name in de sectoren zorg, welzijn, dienstverlening, sport en administratie is er een tekort aan stageplaatsen voor het mbo.

De gemeente Den Haag biedt jaarlijks ongeveer 450 stageplaatsen aan. Sander Dekker, wethouder onderwijs, jeugd en sport: "De gemeente wil een voorbeeld stellen en verhoogt het aantal stageplaatsen voor mbo-ers van 213 naar 300 plaatsen per jaar"