Gemeente Den Haag

november 2006
Plan herhuisvesting bewoners woonwagenkamp Escamplaan (15 november)

Sociaal Plan voor woonwagenbewoners

Voor de herhuisvesting van de bewoners van het woonwagencentrum aan de Escamplaan wordt een Sociaal Plan opgesteld met daarin de specifieke mogelijkheden voor herhuisvesting en mogelijke vergoedingen. Ook wil de gemeente over de herhuisvesting het komende jaar met alle bewoners afspraken maken. Dat staat in het Plan van Aanpak voor de herstructurering van de woonwagenlocatie Escamplaan. Het college van burgemeester en wethouders heeft vandaag het plan vastgesteld.

In het plan wordt de aanpak toegelicht van de herstructurering van het woonwagencentrum op de Escamplaan. Zoals gebruikelijk voor een herstructureringsgebied, krijgen de bewoners voorrang bij een andere standplaats of een woning elders in de stad.
In totaal gaat het om 145 bewoners verdeeld over 59 bewoonde standplaatsen. Afhankelijk van hun situatie komen ze in aanmerking voor een andere standplaats, sociale huurwoning, koopwoning of huurwoning in de vrije sector. Hierover wordt met de bewoners per standplaats overlegd.
Daarnaast zal het Sociaal Plan inzicht verschaffen in de vergoedingen zoals verhuiskosten, verplaatsingskosten van de woonwagen en herinrichtingskosten voor het nieuwe huis.

De gemeenteraad stemde onlangs in met het beleid om het aantal standplaatsen voor woonwagens in de stad geleidelijk aan te verminderen. Dit wordt gerealiseerd door geen nieuwe locaties meer aan te leggen en het grootste woonwagencentrum aan de Escamplaan om te vormen tot woningbouwlocatie.
Volgens verantwoordelijk wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen) is met het Plan van Aanpak hiervoor een goede stap gezet. We houden zoveel mogelijk rekening met de woonwensen van de bewoners. Maar ook volgen we de route om de locatie op termijn geschikt te maken voor woningbouw, aldus de wethouder.

Binnenkort praat de gemeente met de bewonersvereniging over het Plan van Aanpak voor de Escamplaan. Na de behandeling in de raad ontvangen alle bewoners hierover een nieuwsbrief. Verwacht wordt dat in het voorjaar van 2007 het Sociaal Plan in de gemeenteraad wordt besproken.