Jobstap Award voor horecagroothandel Ebo van den Bor

Boaborea

PERSBERICHT JOBSTAP AWARD

Jobstap Award voor horecagroothandel Ebo van den Bor

Nijkerks bedrijf geeft werknemers met arbeidshandicap echte kans

De Jobstap Award, de prijs voor het bedrijf met het beste integratiebeleid voor jongeren met een arbeidshandicap is dit jaar gegaan naar Horecagroothandel Ebo van den Bor uit Nijkerk. Bij de onderneming hebben momenteel vijf jongeren die bemiddeld zijn door Jobstap een arbeidscontract en de afgelopen vijf jaar heeft de groothandel in totaal vijftien mensen met een arbeidsbeperking in dienst gehad. Directeur Fons Aaldring heeft de prijs op woensdag 8 november in ontvangst genomen.

'Bij Ebo van den Bor kiezen ze bewust voor jongeren met een arbeidshandicap en voor hen gelden exact dezelfde regels als voor het overige personeel,' stelt directeur Ton van Trienen van Jobstap, het landelijke bemiddelingsbureau uit Oosterbeek. 'Ook zij hebben recht op loopbaanbegeleiding en op een opleiding binnen het bedrijf. Met deze Award stellen we deze doorgewinterde werkgever in een welverdiend positief daglicht.'

Ebo van den Bor is een ruim dertig jaar oude horecagroothandel voor Oriëntaalse en Italiaans restaurants in Nederland en België. Het bedrijf is door de samenvoeging met andere horecagroothandels uitgegroeid tot een onderneming met meer dan 125 medewerkers en het assortiment beslaat 1500 producten. Dagelijks worden honderden bestellingen verwerkt en naar de klant vervoerd met een van de dertig eigen vrachtauto's.

Aanstelling eerste Jobstapcliënt

In 2001 is de samenwerking met Jobstap ontstaan en een jaar later leidde dit tot de aanstelling van de eerste Jobstapcliënt, Yaima Vrolijk die als magazijnhulp aan het werk ging bij Ebo van den Bor. Momenteel hebben bij de horecagroothandel vijf cliënten van Jobstap een baan. Siebold Gardijn, Lucas Smit en Mohammed Zeddi zijn magazijnmedewerker en Teon van de Vis en Mark Berkloo zijn allebei orderpikker.

Jobstap is niet over één nacht ijs gegaan bij de selectie van deze kandidaten. Stuk voor stuk hebben ze allereerst een kennismakingsgesprek gevoerd met de medewerkers van Jobstap. Hierbij zijn de mogelijkheden van het verkrijgen van een passende baan in kaart gebracht. Vervolgens wordt een plan opgesteld dat goedkeuring vereist van het UWV, of een reïntegratiebedrijf. Samen met de kandidaat is het dan zoeken naar geschikte werkplek.

Begeleiding op de werkvloer

Wanneer deze eenmaal is gevonden biedt Jobstap zolang het nodig is begeleiding op de werkplek. Ton van Trienen: 'in het geval van Ebo van den Bor hebben wij regelmatig gesprekken met de managers van dit bedrijf. Onze cliënten hebben een verstandelijke, of fysieke beperking die vaak gepaard gaat met aanpassingsproblemen en gedragsproblematiek. Door de jaren heen hebben wij echter gemerkt dat deze mensen, mits de randvoorwaarden goed zijn verzorgd, ook prima op de werkvloer kunnen functioneren. Onze jobcoach begeleidt niet alleen de jongeren bij hun werkzaamheden, maar voert ook structureel overleg met de werkgever. Na verloop van tijd, als onze cliënten weten wat hun taken zijn, krijgt dit overleg een minder frequent karakter.'

Voor Jobstap is een integratietraject pas echt geslaagd als de kandidaat een passende baan heeft gevonden met een langdurig arbeidscontract. Met andere woorden: volledig is geïntegreerd binnen het bedrijf. Juist dit aspect maakt Ebo van den Bor speciaal, stelt Ton van Trienen.

Tevreden reacties

'Ze richten zich echt op de loopbaan en de mogelijkheden van de jongeren. Jobstap is iedere keer weer in staat kandidaten te plaatsen bij Ebo van den Bor. Als er geen functie beschikbaar is, dan creëren zij zelfs een geschikte werkplek. Daarbij bieden ze ook nog eens trainingen aan. Op de werkvloer is een vast aanspreekpunt en iedere jongere krijgt de eerste weken een begeleider. Uit de reacties kan ik opmaken dat onze cliënten het echt naar hun zin hebben bij Ebo van den Bor'

Jobstap is een zelfstandige stichting die is voortgekomen uit de samenwerking tussen de Pluryn Werkenrode Groep, revalidatiecentrum Groot Klimmendaal en Hoensbroeck SRL. Op het gebied van arbeidsintegratie is er een intensieve samenwerking met gelijksoortige instellingen als Kwadrant en het Dr. Leo Kannerhuis. Jobstap bemiddelt, adviseert en traint mensen met een grote afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. De persoonlijke ondersteuning heeft de afgelopen jaren al tot honderden langdurige arbeidscontracten geleid. Jobstap heeft vestigingen in Oosterbeek, Amersfoort, Den Haag, Heerlen en Lent en de stichting beschikt daarnaast over een groot landelijk netwerk.