Gemeente Buren


Ontruimingsoefening scholen Maurik en Ravenswaaij

De basisscholen De Hoeksteen (Maurik) en dr. Derksenschool (Ravenswaaij) van het Christelijk Primair Onderwijs Betuwe (CPOB) hebben 28 september een ontruimingsoefening uitgevoerd. De oefening was bedoeld om de school bij de uitbraak van een brand te ontruimen, leerlingen en leraren in veiligheid te brengen en verdere maatregelen te nemen om risico's en schade te beperken. De ontruiming van beide scholen verliep rustig en geordend. Op een aantal punten ging het niet goed, waarvan de scholen geleerd hebben: zo werd gas en licht in De Hoeksteen laat uitgeschakeld en bleef bij de Ds. Derksenschool een groep bij de buitendeur staan in plaats van naar de veilige verzamelplaats te gaan.

Leerlingen van De Hoeksteen verlaten de klas temidden van de rook..

De hoofdbedrijfshulpverlener (in blauw vest) geeft de brandweer informatie. De kinderen staan veilig op afstand.

Andere lessen van de oefening op De Hoeksteen waren, dat je nooit iemand bij een brand alleen moet achterlaten in een pand. De oranjee vestjes van de bedrijfshulpverleners behoren op een vaste plek te liggen.

De ontruiming van de Ds. Derksenschool te Ravenswaaij. Een les die hier werd geleerd, was dat één persoon, de hoofdbedrijfshulpverlener duidelijk de leiding heeft: dus de ontruiming coördineert, de alarmering doet, de bedrijfshulpverleners opdrachten geeft en de brandweer informeert.