Gemeente Breda

Veiligheid in Breda op veel fronten verbeterd

De veiligheid in Breda is op veel fronten verbeterd. Dat is een van de conclusies van de Veiligheidsmonitor 2006, die het college van burgemeester en wethouders heeft vastgesteld.

De verbeterde veiligheid leidt er nog niet toe dat mensen zich in hun buurt veiliger gaan voelen. Het college stelt de veiligheidsmonitor jaarlijks op om knelpunten op het gebied van veiligheid te kunnen signaleren en om prioriteiten te kunnen stellen in het veiligheidsbeleid. Dit jaar zijn voor het eerst gegevens voor alle woonbuurten beschikbaar.

De uitkomsten van de veiligheidsmonitor zijn de basis voor de opstelling van het Integraal Veiligheidsprogramma voor 2007. In de veiligheidsmonitor 2006 komen de onderwerpen jeugd en veiligheid, geweld, drugs en verslaving en veilige leefomgeving aan de orde. De veiligheid in Breda is op veel fronten verbeterd. Positief is de afname van het aantal woning- en bedrijfsinbraken en autodelicten. Zorgwekkend is de toename van het aantal jeugdige verdachten en het grote aandeel van etnische minderheden daarin.

Jeugd en veiligheid

Tegenover een daling van de ervaren overlast van jongeren is er wel een stijging van het aantal meldingen. Vooral in Hoge Vucht, Heuvel en Bavel. Vooral in delen van Hoge Vucht en Haagse Beemden is de jongerenoverlast groot. Dit neemt vooral toe in de buurten: Fellenoord, Centrum, Haagpoort, Kievitsloop, Kesteren, Muizenberg, IJpelaar, Ginneken en Boeimeer. Ruim 300 jongeren tussen 12 en 17 jaar kwamen in 2005 in aanraking met de politie.

Geweld

Het aantal aangiften van geweld neemt toe. Evenals het gevoel dat mensen zich bedreigd voelen door situaties in de buurt. Vooral Centrum (Station), Hoge Vucht, Tuinzigt en Schorsmolen scoren hoog op het gevoel van dreiging. In Hoge Vucht, Haagpoort, Brabantpark, Tuinzigt en Heuvel neemt dit gevoel toe. De meeste aangiften van geweld worden gedaan in het Centrum, Station, Tuinzigt, Kesteren en Muizenberg. Zorgwekkende toenames zijn er vooral: Haagpoort, Brabantpark, Tuinzigt, Heuvel, Kesteren, Muizenberg, Heksenwiel en Sportpark. Belangrijke verbeteringen zijn er vooral in delen van het centrum.

Drugs en verslaving

Drugsoverlast is na een jarenlange stijging in 2006 gedaald. Het komt vooral voor in het Centrum, Doornbos-Linie en Tuinzigt. In Doornbos-Linie, maar ook in Tuinzigt en in Bavel is de drugsoverlast toegenomen. In het Centrum, Belcrum, Hoge Vucht, Brabantpark/Heusdenhout en in Kesteren is de overlast duidelijk verminderd. De overlast door dronkenschap in de eigen buurt neemt elk jaar verder toe. Vooral bewoners van het Centrum (Schorsmolen) en Tuinzigt zien veel dronken mensen op straat.

Veilige leefomgeving

40% van de Bredanaars voelde zich in 2005 wel eens onveilig en 25% voelde zich onveilig in de eigen buurt. Dat geldt vooral voor bewoners van Schorsmolen, maar ook voor bewoners uit Valkenberg, Fellenoord, Station, Doornbos-Linie, Hoge Vucht, Brabantpark, Haagpoort, Tuinzigt, Heuvel, Kievitsloop en Kesteren. Een duidelijke verbetering is te zien in Station, een verslechtering in Haagpoort en in Doornbos-Linie.

De leefbaarheid in de buurten van Hoge Vucht, delen van de Haagse Beemden, Heuvel, Tuinzigt, Fellenoord, Schorsmolen en Doornbos-Linie is minder dan in andere delen van Breda. Ruim 2,5% van de 18-24 jarigen en ruim 1% van alle 18 jarigen of ouder kwamen in 2005 in aanraking met de politie.

Het aantal woninginbraken daalt. In Fellenoord, Doornbos-Linie, Biesdonk, Haagpoort, Heuvel, Sportpark, Zandberg, Ginneken, Ruitersbos en Boeimeer vonden nog veel inbraken plaats. Vooral in Ginneken, Sportpark, Westerpark en Biesdonk nam het aantal inbraken aanzienlijk toe. Ook het aantal diefstallen van en of uit de auto daalt. Breda staat nog op een 5e plek wat dit soort delicten betreft. In het Centrum, Station, Ruitersbos, Boeimeer, Westerpark, Tuinzigt en Sportpark komen de meeste autodelicten voor. Zorgwekkend is de toename in Westerpark, Princenhage en Overakker. Positief is de afname in City, Valkenberg, Belcrum en Sportpark.

De waardering bij ondernemers over de veiligheid van hun bedrijfslocaties stijgt, zowel landelijk als in Breda. De Bredase waardering ligt met een ruime 6 nog wel iets onder het landelijke cijfer. Het aantal aangiften van een bedrijfsinbraak of diefstal daalt al jaren tot ruim 100 per 1000 bedrijven in 2005. In Krogten, Emer, Heusdenhout en Chassé komen de meeste bedrijfsinbraken voor per 1000 bedrijven.

Het aantal aangiften van winkeldiefstallen schommelt tussen 400 en 500 per 1000 winkels. Gerelateerd aan het aantal winkels komen de meeste winkeldiefstallen voor op Steenakker, de woonboulevard, de binnenstad, de Berg, Hoge Vucht en Belcrum.

Integraal veiligheidsprogramma 2007

De aandachtspunten uit de Veiligheidsmonitor vormen de basis voor het integraal veiligheidsprogramma 2007. Naar verwachting wordt dit begin 2007 aan het gemeentebestuur voorgelegd.

Breda, 15 november 2006

Te downloaden:

* Veiligheidsmonitor 2006 als pdf.pdf