Gemeente Breda

Breda onderzoekt schoolkeuzes binnen basisonderwijs

Komt het Bredase scholenaanbod tegemoet aan de wensen en behoeften van ouders? Hoe oriënteren ouders zich op de keuze van een basisschool? Waarom kiezen zij voor een bepaalde school? Dat gaat het Bredase college van burgemeester en wethouders laten onderzoeken, op verzoek van de commissie Onderwijs en Economie.

Het onderzoek moet inzicht geven in keuzes en voorkeuren van ouders voor het basisonderwijs.

Een concept plan van aanpak voor het onderzoek gaat ter bespreking naar de commissie Onderwijs en Economie. Om het onderwijs al in dit stadium te betrekken bij de formulering van de onderzoeksvragen, is het plan ook voorgelegd aan de Schoolraad.

In het concept plan van aanpak staan vragen als:


- Komt het huidige aanbod van scholen tegemoet aan de wensen en behoeften van de ouders?


- Hoe oriënteren ouders zich op de keuze van een basisschool?


- Waarom kiezen ouders voor een bepaalde school?


- Welke school heeft de voorkeur van de ouders wanneer alle schoolrichtingen aanwezig zijn, gelijke bereikbaarheid hebben en even goed zijn?


- Welke reden was doorslaggevend bij de feitelijke schoolkeuze?


- Zitten kinderen ook feitelijk op de school van de vrije voorkeur van de ouders?

Het concept plan van aanpak ligt ter bespreking in de commissie Onderwijs en Economie op 23 november a.s. en bij de Schoolraad, als vertegenwoordiging van het onderwijs. De resultaten van het onderzoek zullen naar verwachting in maart 2007 bekend zijn en aan de raadscommissie en de Schoolraad worden voorgelegd.

Aanleiding voor het instellen van het onderzoek was een verzoek van de raadscommissie Onderwijs en Economie. Voor de beoordeling van aanvragen voor een nieuwe school is een leerlingenprognose, het te verwachten leerlingenaantal voor een bepaald gebied, leidend. Om daarnaast ook gemeentebreed inzicht te krijgen in de keuzes en voorkeuren van ouders voor het basisonderwijs, stelde de commissie het onderzoek voor. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de gemeentelijke afdeling Onderzoek en Informatie.

Breda, 15 november 2006