Gemeente Doetinchem

Locatie Amphion nader ingevuld:Stedenbouwkundig programma 't Loo-kwartier vastgesteld


-15 november 2006-
Het college van burgemeester en wethouders heeft gisteren het stedenbouwkundig programma van eisen (SpvE) voor de toekomstige locatie van de schouwburg en 't Loo-kwartier vastgesteld. 't Loo-kwartier is de werktitel voor het gebied tussen de Keppelseweg, Hofstraat, Ds. van Dijkweg en de Loolaan. Centraal in het stedenbouwkundig programma van eisen is de prominente, goed bereikbare locatie van de schouwburg met bijbehorende parkeergarage.

Daarnaast zorgen de stedenbouwkundigen ervoor dat met minder verkeer en meer groen de westkant van het Doetinchemse centrum uitnodigender wordt en beter aansluit op het stadshart. Behalve de locatie van de schouwburg en de parkeergarage zijn ook het globale woningbouwprogramma en de wegenstructuur vastgelegd. Het stedenbouwkundig programma van eisen is een samenwerkingsproject van de gemeente Doetinchem en Sité Woondiensten die beide een deel van de grond in bezit hebben.

Nieuwbouw Amphion aan de Hofstraat
De nieuwbouw van Amphion komt op de markante plek aan de Hofstraat. Het nieuwe theater wordt een vrijstaand gebouw met 1100 zitplaatsen, een theatercafé, kantoren kleedruimtes en een grote foyer. De architect van de schouwburg, Francine Houben van Mecanoo, krijgt de opdracht het gebouw in maat en schaal in overeenstemming te brengen met de gebouwen in de directe omgeving. Het laden en lossen voor het theater krijgt een plek in het midden van het gebouw, zodat de twee zalen bediend kunnen worden en de overlast tot een minimum beperkt blijft. De entree van de schouwburg komt aan de Hofstraat, aan de andere kan komt woningbouw. De parkeergarage bevindt zich onder deze woningen: een laag voor privé parkeerplaatsen en een laag van 350-400 parkeerplaatsen voor de schouwburg en het winkelend publiek.

Wonen in 't Loo
In 't Loo-kwartier komen ongeveer tweehonderd nieuwe woningen. De woningen liggen aan lanen die het gebied in grote blokken verdelen. Met deze structuur sluit de nieuwe buurt goed aan bij de aangrenzende wijken. In dit groene raamwerk passen allerlei woningtypen, variërend van vrijstaande woningen en twee-onder-een-kapwoningen in de richting van de bossen tot geschakelde stadswoningen en appartementen aan de kant van het stadscentrum. Van de tweehonderd woningen zijn er vijftig in het lagere segment.

Ruimzichtlaan belangrijke oplossing verkeersknelpunt Het stedenbouwkundig programma voorziet in een nieuwe verbinding tussen de Keppelseweg en de Ds. van Dijkweg. Deze zogenoemde Ruimzichtlaan vormt tevens de centrale as in de nieuwe buurt. Door de nieuwe weg blijft het stadscentrum goed bereikbaar en verbetert de bereikbaarheid van het ziekenhuis. Of het verkeer straks hoofdzakelijk door deze nieuwe straat of door de Hofstraat zal rijden, moet nog bepaald worden in de Mobiliteitsvisie. Om de weg te kunnen aanleggen, zal de Ds. van Dijkschool verplaatst moeten worden, evenals een tankstation aan de Keppelseweg. Met beide partijen wordt hierover momenteel overleg gevoerd.

Planning: voorbereiding bouw schouwburg op schema De gemeenteraad bespreekt het stedenbouwkundig programma van eisen in de commissievergadering van 4 december. Daarna wordt het uitgewerkt tot een definitief stedenbouwkundig plan. De gemeenteraad neemt hierover in juli 2007 een besluit.
Architectenbureau Mecanoo is inmiddels gestart met het ontwerp van de schouwburg. Het voorlopig ontwerp zal in het eerste kwartaal van 2007 gepresenteerd worden. Naar verwachting kan het bouwrijp maken van de grond halverwege 2007 van start gaan. Begin 2008 wordt gestart met de bouw van de parkeergarage en een half jaar later met de bouw van de schouwburg. Als de parkeergarage gereed is, kunnen de woningen daar bovenop gebouwd worden. Eind 2009 moet het theater klaar zijn. Vooruitlopend op de actualisering van het bestemmingsplan wordt voor dit gebied een artikel 19, lid 2 WRO procedure gestart.

Stadscafé op dinsdag 21 november
Op dinsdag 21 november organiseren de gemeente Doetinchem Sité Woondiensten en schouwburg Amphion een stadscafé onder de titel Amphion en 't Loo-kwartier. De avond begint om 19.30 uur en is openbaar toegankelijk (inloop met koffie en thee vanaf 19.00 uur). Behalve een presentatie van de plannen, is er gelegenheid voor vragen en discussie. Het stadscafé vindt plaats in het Hart van Doetinchem, waar ook een kleine tentoonstelling te bezichtigen is. Van 22 november tot en met 14 december is de presentatie vervolgens te zien op vier locaties: schouwburg Amphion, kantoor Sité Woondiensten, Gruitpoort en de gemeentewinkel.