Persbericht

Bekende kunstenaars vragen aandacht voor longkanker

'LONGstories' verbeelden het verhaal van de patiënt

Baarn, 15 november 2006. In het kader van de 'November Longkankermaand' start het Longkanker Informatie Centrum (LIC) met een project genaamd LONGstories. Met dit project wil het informatiecentrum de aandacht vestigen op het feit dat longkanker iedereen kan overkomen en dat longkanker nog altijd de meest dodelijke vorm van kanker is. Dit gebeurt op een unieke manier: in samenwerking met de Amsterdamse galerie Torch en een aantal bekende kunstenaars gaat het LIC het komende jaar de verhalen van mensen met longkanker of hun naasten vertalen in kunstwerken.

November is wereldwijd de 'Longkankermaand'. Gedurende deze maand wordt wereldwijd de aandacht gevestigd op deze levensbedreigende ziekte. Elk jaar wordt in Nederland bij circa 9.000 mensen de diagnose longkanker gesteld. Het lot treft 1 op 13 mannen en 1 op 42 vrouwen en bijna evenveel mensen overlijden jaarlijks aan deze ziekte. Om meer aandacht en begrip te vragen voor deze ziekte start het LIC daarom vanaf deze week met de campagne LONGstories.

LONGstories is een project dat de komende jaren vorm zal moeten krijgen en waarbij de verhalen van mensen met longkanker en hun omgeving centraal staan. "Iedere patient beleeft de ziekte op zijn eigen manier en heeft zijn eigen verhaal "aldus Ernst Lammers, voorzitter van het LIC. "Door deze verhalen samen te brengen en door kunstenaars te laten verbeelden ontstaat er een platform voor en door patiënten en hun omgeving, een initiatief waarmee wij hopen meer aandacht te kunnen vestigen op de aandoening en patiënten en hun naasten een steun in de rug te bieden."

Gedurende het komende jaar zullen onder leiding van Adriaan van der Have, eigenaar van de galerie Torch in Amsterdam, kunstenaars als Koos Breukel, Diana Blok en Margi Geerlinks aan de slag gaan met de patiëntenverhalen. "LONGstories is in mijn ogen een concept dat past in de huidige samenleving. Een idee waarbij het verhaal van één persoon centraal staat. Ik heb vanuit mijn werk als eigenaar van Galerie Torch dan ook gezocht naar kunstenaars die in staat zijn om dit verhaal te laten zien. En dan vooral ook personen die een extra dimensie of eigen invulling aan zo'n verhaal kunnen geven, waardoor er eigenlijk weer een nieuw of aanvullend of gelaagd verhaal op zich ontstaat."

"We hopen na het eerste jaar al een eerste serie bijzondere verhalen en kunst te kunnen laten zien", aldus Ernst Lammers. "Het zou mooi zijn als dankzij dit project de aandacht toeneemt voor de ziekte en de mensen die erdoor getroffen worden." Voor meer informatie over de activiteiten tijdens de 'Longkanker maand' en LONGstories kunt u ook kijken op www.longkanker.info

Noot voor de redactie (