Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Tilburg

TILBURG, 15 november 2006

Politie houdt jongens aan voor gooien crofty-bommen

MOERGESTEL: De politie heeft dinsdagavond omstreeks 19.45 uur in de Herengoedstraat twee 14-jarige jongens uit Moergestel aangehouden. De politie kreeg een melding dat de kereltjes crofty-bommen lieten ontploffen. Toen de agenten arriveerden renden de jongens net weg. De plastic tas die één van hen vasthield, werd weggegooid. De politie hield de jongens aan en controleerde de tas. In de tas zaten spullen voor het maken van crofty-bommen. De jongens zijn meegenomen naar het politiebureau waar ze een verklaring hebben afgelegd. Ze hadden naar eigen zeggen twee bommetjes gegooid. Ze zijn doorverwezen naar bureau HALT.

Een Crofty-bom is vernoemd naar de merknaam van een
gootsteenontstoppingsmiddel. De politie wijst op de gevaren van het gebruik omdat het niet alleen gevaar of hinder oplevert, maar ook ernstig letsel kan veroorzaken. Door de druk van de explosie en rondvliegende resten bestaat het risico van ernstige verwondingen. Verder bestaat de kans op verbranding van huid, ogen en beschadiging van de luchtwegen door de hete stoom en aanwezige chemische stoffen. Het moment waarop de uiteindelijke knal komt, laat zich moeilijk voorspellen en is daarom een extra risicofactor.

Uit veiligheidsoverwegingen zijn alle politieagenten van het korps Midden en West Brabant gewaarschuwd voor deze effecten. De politie treedt op tegen het gebruik en gooien van dit soort bommen omdat het gevaarlijk is voor omstanders en degene die het projectiel gebruikt. Daarnaast kan een Cofty-bom aanzienlijke schade aanrichten in de omgeving.

Politie waarschuwt via SMS-Alert voor zakkenrollerij

TILBURG: Woensdagochtend heeft de politie van het team-Wilhelminapark een SMS-Alert bericht uitgedaan om de marktkooplui en winkeliers van de wijk Den Besterd te waarschuwen voor zakkenrollerij. De laatste tijd wordt er veel aangifte gedaan van zakkenrollen, veelal op markten. Slachtoffers beschrijven de daders vaak als zigeuner vrouwen. Ook werd gisteren avond een portemonnee van een vrouw gerold in een winkel in de Jan Heijnsstraat. Ook deze vermoedelijke daders werden met hetzelfde signalement beschreven. De politie adviseert winkelend publiek dan ook extra goed op hun waardevolle spullen te letten.

Politie houdt mannen met softdrugs aan

TILBURG: Woensdagochtend omstreeks 6.50 uur zijn in een woning in de Van Oldenbarneveltstraat drie Tilburgers van 24, 32 en 34 jaar aangehouden. De politie kreeg de melding dat er mogelijk een hennepkwekerij in het pand zou zitten. Agenten doorzochten, met toestemming van de Officier van justitie, de woning. Deze bleek als knipperij te dienen Er werden twee afzuigers, twee zakken met hennepafval en negen sporttassen met hennepplanten aangetroffen. De mannen zijn aangehouden en meegenomen naar het bureau waar ze in verzekering zijn gesteld. Zowel de hennep als de apparatuur is in beslag genomen.

Politie houdt mannen aan voor bezitten inbrekerswerktuig

TILBURG: In de Goirkestraat zijn in de nacht van dinsdag op woensdag zijn omstreeks 1.30 uur drie Tilburgers van 24, 27 en 32 jaar aangehouden. De 24-jarige man staat bij de politie bekend als veelpleger. De politie kreeg de melding dat drie mannen zich verdacht gedroegen bij een auto. Agenten troffen de mannen en doorzochten, met toestemming, hun voertuig. Hierin lagen twee kentekenplaten, waar later op de avond aangifte van diefstal voor werd gedaan. Tevens werd er inbrekerswerktuig aangetroffen in de auto. Alle drie de verdachten zijn hierop aangehouden en meegenomen naar het bureau. Het inbrekerswerktuig is in beslag genomen.

Man gewond bij eenzijdig ongeval

TILBURG: Dinsdagavond is omstreeks 23.00 uur op de kruising van de Thomas van Aquinostraat en de Anselmusstraat een 44-jarige Tilburger gewond geraakt bij een ongeval. De bromfietser reed op de Thomas van Aquinostraat in de richting van de Bonaventurastraat. Doordat de bestuurder zijn voertuig niet onder controle had, botste hij tegen een stoeprand. Hierdoor sloeg hij over de kop en kwam op zijn rug terecht, met de bromfiets boven op hem. De man is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Er is een bloedproef afgenomen om te kijken of de man alcohol gedronken heeft.

Automobilisten aangehouden voor rijden onder invloed

TILBURG: Dinsdagavond heeft de politie rond 23.25 uur op de Ringbaan Noord een 45-jarige Tilburger aangehouden voor rijden onder invloed. De man reed slingerend over de weg, waarop de politie hem controleerde. De automobilist moest een blaastest afleggen waaruit bleek dat hij teveel alcohol had gedronken. Hij moest mee naar het politiebureau waar hij een ademanalyse test moest ondergaan. Hieruit bleek dat zijn ademgehalte 845 ug/l was, terwijl de maximaal toegestane hoeveelheid 220 ug/l is. Het rijbewijs van de bestuurder is ingevorderd.

TILBURG: Rond hetzelfde tijdstip werd in de Bodegravenstraat een 37-jarige automobilist aangehouden voor rijden onder invloed. De bestuurder haalde over een doorgetrokken streep een agent buiten diensttijd in. Vervolgens kon hij nog net een vluchtheuvel ontwijken. In de Bodegravenstraat controleerde de agent de man die teveel gedronken had. Nadat collegas arriveerden met blaasapparatuur, moest de man mee naar het bureau. Uit de ademanalyse bleek dat zijn ademgehalte 710 ug/l was. Ook het rijbewijs van deze automobilist is ingevorderd.

Politie houdt man aan voor verduistering

TILBURG: Dinsdagmiddag heeft de politie in een bedrijf in Tilburg West een 26-jarige Tilburger aangehouden voor verduistering. De werknemer werd door een beveiligingsmedewerker van het bedrijf betrapt op het weghalen van goederen. Bij controle bleek de man de goederen t.w.v. 160,- in zijn broekzak te hebben gestopt. Het gaat om twee cameratasjes, twee camerabatterijen, twee memory-sticks en LCD monitor beveiligingsfolie. De verdachte is aangehouden en meegenomen naar het bureau waar hij bekende de goederen ontvreemd te hebben. Hij heeft een boete van 150,- betaald en is daarna huiswaarts gekeerd.

Politie houdt mensen aan voor geven valse identiteit

TILBURG: De politie heeft dinsdagmiddag rond 14.45 uur aan de Ringbaan Zuid een 55-jarige vrouw en een 58-jarige man, beiden uit België, aangehouden. Zij legitimeerden zich met een vals identiteitsdocument bij de gevangenis. Beiden zijn in verzekering gesteld.

Politie houdt verkeerscontrole

TILBURG De politie heeft dinsdagavond snelheidscontroles gehouden op de Hart van Brabantlaan en de Spoorlaan. In totaal zijn er 16 bekeuringen uitgeschreven.

- snelheid (11x)

- negeren stopteken (2x)

- rijden door rood (2x)

- niet hands-free bellen tijdens het rijden (1x)

Veelpleger aangehouden voor diefstal

TILBURG: Woensdagochtend heeft de politie omstreeks 11.45 uur aan de Ringbaan Oost een 33-jarige Tilburger aangehouden. In de nacht van maandag op dinsdag hebben twee bewoners de man overlopen tijdens een woninginbraak. Er waren 19 kratten bier en kussens van een bank weggenomen. De bewoners van het pand zagen dinsdagavond de man liggen op hun kussens in een leegstaand pand. Hierop alarmeerden zij de politie die de man aanhield. Hij is meegenomen naar het bureau waar hij de diefstal gedeeltelijk bekende. Ook gaf hij aan vaker aangehouden te zijn voor diefstal, inbraken en overvallen. De man is in verzekering gesteld.

Tandarts verhoord na aangifte

De politie heeft gisteren een 52-jarige tandarts verhoord terzake mishandeling omdat er tegen de man aangifte gedaan was door een 12-jarige Tilburgse jongen. De knul deed aangifte omdat hij tijdens de behandeling in het gezicht geslagen zou zijn door de tandarts. Hij was daar erg van geschrokken en had vervolgens samen met zijn moeder aangifte gedaan bij de politie. De tandarts verklaarde dat hij de jongen inderdaad met de vlakke hand een klap in het gezicht had gegeven. Hij wilde daarmee de knaap kalmeren om daarna de behandeling te kunnen vervolgen. Het was volgens de arts een primaire reactie en geen weloverwogen klap. Het slachtoffer was kennelijk erg bang van de tandarts en tijdens de behandeling erg onrustig. Het bureau Schadebemiddeling is ingeschakeld om een beoordeling van de eventuele schade te maken. De politie maakt een dossier op van de zaak en zal dit voorleggen aan het Openbaar Ministerie.

Auteur: Ilse Mathijsen