PERSBERICHT

15 november 2006

ClusterVision bouwt supercomputer bij Universiteit van Cambridge: 20e in de lijst van de snelste supercomputers ter wereld

Cluster op basis van Dual-Core Intel-processors, Dell-servers en Qlogic InfiniPath-opslagoplossingen

ClusterVision, specialist op het gebied van Linux supercomputer-clusters, heeft de bouw van Engelands snelste non-classified supercomputer voltooid. Deze staat opgesteld bij de High Performance Computing Facility van de Universiteit van Cambridge. De supercomputer is gebouwd met servers en opslagapparatuur van Dell en beschikt over 1152 Dual-Core Intel® Xeon® processors. Deze machine zal dienst gaan doen als centrale reken- en opslagfaciliteit voor alle wetenschappers van de Universiteit van Cambridge.

Top-500
De 1152 Dual-Core Intel Xeon 5160-processors leveren de Universiteit van Cambridge meer dan 27 TeraFLOPs (27 x 10^12 berekeningen per seconde) ruwe rekenkracht. Op de huidige Top-500-lijst van snelste supercomputers ter wereld is de Cambridge-machine de snelste non-classified supercomputer van Groot-Brittannië, de snelste x86-gebaseerde supercomputer cluster van Europa en nummer 20 op de lijst van snelste supercomputers ter wereld.

Dr. Paul Calleja, directeur High Performance Computing van de universiteit, zegt hierover: "Dat we kunnen beschikken over de snelste supercomputer van het land is een belangrijke mijlpaal voor de Cambridge High Performance Computing Facility. De samenwerking met Dell, Intel en ClusterVision, die het rekencluster hebben geleverd, is prima verlopen. De Dual-Core Intel Xeon-processors gebaseerde Dell-hardware bleek zich zeer stabiel te gedragen onder de zware berekeningen die we hebben uitgevoerd met de TOP500 benchmarks. ClusterVision heeft een sleutelrol gespeeld in het omvormen van de Dell-hardware in een bruikbaar en beheerbaar cluster, gereed om de TOP500 benchmarks te draaien. Wij kunnen het cluster nu spoedig ter beschikking stellen aan de academische gemeenschap van onze universiteit."

"We zijn er zeer trots op dat we hebben meegewerkt aan dit project om een van de snelste supercomputers te wereld te bouwen voor een van de meest prestigieuze universiteiten in het Verenigd Koninkrijk. We zien er naar uit om de Universiteit van Cambridge te helpen om het hoogst mogelijke voordeel te behalen uit dit cluster", zegt Dr. Alex Ninaber, technisch directeur van ClusterVision. "Steeds meer klanten realiseren zich dat alleen gespecialiseerde bedrijven zoals ClusterVision beschikken over de kennis, de evaring en de software om complexe integratieprojecten als deze met succes te managen en te voltooien. Dankzij ons ClusterVisionOS(tm) waren we in staat om zeer snel de juiste software uit te rollen op alle reken-, opslag- en netwerk¬hardware. We konden snel problemen oplossen die werden veroorzaakt door instabiele hardware en hebben de cluster voorbereid voor de zware TOP500 benchmarks."

"Dell is blij om met de Universiteit van Cambridge samen te werken aan de snelste supercomputer voor de academische gemeenschap in het Verenigd Koninkrijk. ClusterVision heeft een sleutelrol gespeeld bij de installatie en integratie van de supercomputer, en zal de Universiteit van Cambridge ook de eerste-lijns supportdiensten bieden. Naast een centrale reken- en data-opslagfaciliteit, zal het centrum ook deelnemen aan het Dell HPC Benchmarking Programma, een kosteloze dienst die klanten helpt bij het nauwkeurig bepalen van hun technologiebehoeften", zegt Iain Campbell, General Manager Public Sector bij Dell UK. "Dell en zijn partners hebben dit systeem - een van de snelste supercomputers in Europa - binnen een zeer korte tijdspanne gebouwd en geïntegreerd. Klanten kunnen bij dit center terecht voor onafhankelijk advies over hoe zij hun systemen optimaal kunnen inzetten om zo het hoogste rendement uit IT-investeringen te halen."

"Met dit cluster, het resultaat van de samenwerking tussen Intel en de Universiteit van Cambridge, hebben ClusterVision en Dell een nieuwe standaard gezet op het gebied van High Performance Computing. De snelle en succesvolle uitrol van de cluster en het behaalde prestatieniveau tonen de ongeëvenaarde kracht aan van Dual-Core Intel Xeon processors in combinatie met diepgaande integratie-expertise," zegt Dr. Ben Bennett, Worldwide Director of HPC Marketing Programs bij Intel.

Onder de motorkap
Alle 576 Dell PowerEdge(tm) rekenservers in het cluster zijn voorzien van twee Dual-Core Intel® Xeon® 5160-processors met een kloksnelheid van 3 GHz en 8 GB geheugen. Deze rekenservers zijn onderling verbonden via een InfiniBand-netwerk van QLogic, InfiniPath host-adapters en switches van SilverStorm Technologies. Aan dit clusternetwerk zijn via 10 Gigabit Ethernet-verbindingen 18 Dell PowerVault(tm) MD1000 disk-arrays gekoppeld, die samen een opslagcapaciteit van 60 Terabyte bieden. Deze opslagpool gebruikt het parallelle TerraGrid-bestandssysteem. Het besturingssysteem van het cluster is ClusterVisionOS, ClusterVisions eigen op Linux-gebaseerde besturingssysteem voor clusters. Dit vormt een geïntegreerde softwareomgeving om het cluster effectief te kunnen gebruiken en beheren.

Het cluster bestaat uit negen rekeneenheden (computational units, CU's), elk met hun eigen ClusterVisionOS Sub-Master. Elke CU heeft de beschikking over 65 nodes om zijn berekeningen uit te voeren. De CU's worden beheerd door twee fail-over Sub-Masters. Uniek aan deze opstelling is dat de CU's hierdoor onafhankelijk functioneren: als een van de CU's uitvalt, blijven de andere gewoon werken. Dezelfde redundantie is van toepassing op de ClusterVisionOS Main Masters: komt één Main Master tot stilstand, dan blijft het cluster toch functioneren. User-jobs zijn niet beperkt tot een enkele CU maar kunnen meerdere CU's omspannen. Door het cluster te bouwen op basis van onafhankelijke CU's ontstaat een enorme schaalbaarheid, die het mogelijk maakt dit cluster in de toekomst uit te breiden tot tienduizenden servers.

Over ClusterVision
ClusterVision is gespecialiseerd in het ontwerp, de implementatie en de ondersteuning van grootschalige reken-, opslag- en databaseclustersystemen. Het technische team van ClusterVision heeft een aantal van de grootste en meest complexe reken- en dataopslagclusters in de Benelux, Engeland en Duitsland ontworpen en geïmplementeerd. Het verkoop- en supportteam combineren een achtergrond in toegepast wetenschappelijk onderzoek met ruime praktische ervaring met een breed scala aan supercomputer technologiën. ClusterVision heeft vestigingen in Amsterdam, Londen, München en Parijs.

Voor meer informatie
Dr ir Matthijs van Leeuwen
ClusterVision BV
Nieuw-Zeelandweg 15B
1045 AL Amsterdam
Netherlands
Tel: +31 20 407 7550
Fax: +31 84 759 8389
m.vanleeuwen@clustervision.com
www.clustervision.com