Gemeenteraadsfractie D66 Utrecht

Persbericht

Utrecht, 15 november 2006

Bouw Muziekpaleis veel duurder dan eerder berekend

Oplevering Utrechts Muziekpaleis vertraagd?

D66 wil duidelijkheid over bouwplannen en meer inzicht in beheer en exploitatie van Muziekpaleis

"D66 maakt zich grote zorgen over de kosten voor de bouw van het Muziekpaleis. Als de oplevering inderdaad vertraagd gaat worden, kost dat enorm veel geld. Ik zal daarover zeker vele vragen stellen tijdens de commissie Stedelijke Ontwikkeling morgen!" aldus een verontrust D66-raadslid Gerda Oskam.

Oskam: "Aanvankelijk had de gemeente een strikte planning om het nieuwe Muziekpaleis in 2010 op te leveren. Maar dan zouden nu al vele voorbereidingen daartoe klaar moeten zijn geweest. Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat deze opleverdatum wordt gehaald. Daarom wil ik een in eerste instantie weten wat de planning wél is. De gehele ontwikkeling van het Stationsgebied staat immers onder grote druk voor wat betreft de uitslaag van diverse onderzoeken naar de luchtkwaliteit. En er is ook onzekerheid over de archeologische vondsten onder het Vredenburg. Dit alles kan zeer vertragend werken. Het College moet nu echt met een realistische planning komen. Dit is hard nodig!

Maar ook belangrijk is het geld. Voor het nieuwe Muziekpaleis heeft het College een rendabel krediet van, zeg maar, 32 miljoen euro uitgetrokken. Het renteverlies bij vertraging is dan ook enorm! Mocht het College met een nieuwe tijdsplanning komen, dan vindt D66 dat de gemeenteraad moet eisen om inzicht te krijgen in alle kosten - zowel interne als kosten van derden - die op het Muziekpaleis zijn geboekt vanaf het begin."

De investering voor het nieuwe Utrechtse Muziekpaleis, met daarin verschillende podia, in het kader van de ontwikkeling van het nieuwe Stationsgebied, komt vrijwel geheel op kosten van de gemeente. En dus de bewoners van Utrecht. D66 vindt dan ook dat de raad meer duidelijkheid moet krijgen in beheer en exploitatie van het Muziekpaleis. Daarom gaan we hierover vragen stellen tijdens de behandeling van het Structuurplan Stationsgebied.

Het Structuurplan Stationsgebied, waaronder de ontwikkelingen van het Muziekpaleis, komen uitgebreid aan bod in de commissie Stedelijke Ontwikkeling van donderdag 16 november a.s. Wordt vervolgd...


Noot voor de redactie,

Gemeenteraadsfractie D66 Utrecht