Gemeente Almelo

Almelo kiest aanbieders huishoudelijke verzorging

De Gemeente Almelo heeft voorlopig vijf aanbieders geselecteerd voor de huishoudelijke verzorging in het kader van de Wmo. Het zijn Thuiszorg Noord West Twente & De Koppel, Thuiszorg Service Twente i.o. B.V., Stichting Livio, Stichting Sbt Kraam- & Thuiszorg en Stichting Reggeland Zorgvoorzieners. De keuze van deze aanbieders komt voort uit een Europese aanbesteding. De gemeente wil na afloop van de wettelijke bezwaartermijn met deze aanbieders raamovereenkomsten afsluiten. Huishoudelijke verzorging is de eerste taak die vanuit de landelijke AWBZ overgaat naar de Gemeente. Dit alles heeft te maken met de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) die op 1 januari 2007 van kracht wordt.

Gezamenlijke aanbestedingsprocedure van Twentse gemeenten

Omdat de aanbestedingsprocedure vrij gecompliceerd is, hebben veertien Twentse Gemeenten eerder besloten de aanbestedingsprocedure gezamenlijk te doorlopen. Iedere deelnemende Gemeente blijft echter zelf verantwoordelijk voor de keuze van de marktpartijen voor de eigen gemeente. De marktpartijen konden per gemeente (in aanbestedingstermen: per perceel) een offerte indienen.

Kwaliteitscriteria wegen het zwaarst

Regiobreed is een uniform bestek opgesteld, waarin de diverse keuzecriteria (kwaliteit, prijs) zijn verwerkt. Vooral de kwaliteitscriteria spelen een belangrijke rol: inschrijvers konden daarmee bijna 70% van de punten verdienen. Het resterende deel van de punten kon worden behaald op het onderdeel prijs. Het uniforme bestek was efficiënt voor de inschrijvers. Inschrijvers die in meerdere gemeenten een offerte indienden, hadden nu met maar één bestek te maken in plaats van meerdere.

Aandacht voor de positie van medewerkers van zorgleveranciers

In het bestek is eveneens aandacht geschonken aan de mogelijke overname van medewerkers van huidige zorgleveranciers door de nieuwe zorgleverancier(s). Dit in geval de huidige zorgleverancier niet zou worden geselecteerd. De gemeenten hebben gepoogd de maximale mogelijkheden, die hen in dit kader worden geboden, te benutten. De zorgleveranciers zijn, in het belang van hun medewerkers en cliënten, nadrukkelijk verzocht mee te werken aan een goede overgang naar de nieuwe situatie en hierin hun verantwoordelijkheid te nemen.

Meer informatie over de Wmo

Zie ook de speciale Wmo-informatiepagina op deze website. Uiteraard kan de keuze van de Gemeente gevolgen hebben voor de huidige ontvangers van hulp bij het huishouden. Wettelijk is bepaald dat de Gemeente een afgegeven indicatiebesluit onder de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) dient over te nemen. Deze besluiten zijn geldig tot het einde van de looptijd van het indicatiebesluit, met dien verstande dat deze definitief eindigen per 31 december 2007. De gemeente stuurt alle cliënten, die al hulp bij het huishouden krijgen, eind week 46 een brief. In de brief wordt informatie gegeven over de verdere procedure.