Gemeente Gouda


persbericht:

gouda steeds veiliger

De uitvoering van het actieplan 2006 van het Integraal Veiligheidsbeleid laat verdere verbetering zien. Dit komt mede door de goede samenwerking tussen de gemeente, de politie en vele andere partners. Ook Goudse burgers hebben in de afgelopen tijd in diverse projecten hun bijdrage geleverd. Onder het motto Gouda veilig, dat doen we samen! zetten de verschillende partijen zich in vele projecten in om Gouda nog veiliger te maken. Dit blijkt uit de voortgangsrapportage Integraal Veiligheidsbeleid.

minder incidenten
Uit het incidentenoverzicht van de politie blijkt dat de daling van het aantal incidenten nog steeds doorzet. In de eerste drie kwartalen van 2006 is het totaal aantal incidenten ten opzichte van dezelfde periode in 2005 met 15% gedaald. De daling is vooral terug te zien bij incidenten zoals diefstal uit autos, fietsendiefstal, inbraken in bedrijfspanden, overlast en vernielingen. Er lijkt een directe relatie te liggen met de maatregelen uit het actieplan 2006. Hoewel het aantal geweldsincidenten gelijk blijft, nemen ernstige vormen zoals berovingen en mishandeling af. De uitvoering van het actieplan leidt ook tot een verbetering van de veiligheidssituatie in Gouda Oost. Dankzij de intensieve aanpak is het aantal incidenten sinds maart 2006 fors gedaald.

cameratoezicht werkt
Sinds januari 2006 is op een aantal plaatsen in de Goudse binnenstad cameratoezicht ingevoerd. Dit lijkt zijn vruchten af te werpen. Op plaatsen met cameratoezicht is sinds de invoering sprake van een daling van overlast, vandalisme, fietsendiefstal en auto-inbraken.

samen werken aan veiligheid
Aan de hand van vier deelgebieden werkt de gemeente samen met de politie en andere partners zoals ondernemers en inwoners van Gouda aan diverse projecten om de veiligheid te verbeteren. De deelgebieden zijn: veilige woon- en leefomgeving, bedrijvigheid en veiligheid, jeugdveiligheid en fysieke veiligheid. Samen met ondernemers wordt het Keurmerk Veilig Ondernemen ontwikkeld voor de binnenstad en winkelcentrum Bloemendaal. Bij diverse gebiedsgerichte aanpakken zoals in Gouda Oost, Korte Akkeren en Trompenburg spelen de Gouwenaren een belangrijke rol. De verschillende veiligheidspartners werken samen aan een groeps- en persoonsgerichte aanpak op het deelgebied Jeugdveiligheid.

politiekeurmerk Veilig Wonen
Helaas is het aantal woninginbraken in 2006 toegenomen. Met de aanhouding van een verdachte in september van dit jaar is een groot aantal zaken opgelost. Deze aanhouding lijkt ook een positief effect te gaan hebben op het totaal aantal inbraken over dit jaar. Goede preventie blijft van groot belang. De politie constateert een toename van het aantal insluipingen waarbij iemand ongestoord een woning kan binnenlopen doordat bewoners niet goed afsluiten. Het beveiligen van de woning volgens het Politiekeurmerk Veilig Wonen kan het aantal inbraken terugdringen. Insluipingen zijn alleen te voorkomen als burgers zelf oplettend zijn.

In het voorjaar van 2007 komt de gemeente met een geactualiseerd actieplan 2007. Dit plan wordt gebaseerd op de veiligheidsmonitor 2007 en de rapportage over 2006.