Gemeente Tilburg

Datum
12 oktober 2006
Bouwarchief op internet

15 november bouwtekeningen online

Vanaf 15 november hoeven belangstellenden die het bouwarchief willen inzien niet langer meer naar stadswinkel Centrum. Vanaf die datum kunnen alle goedgekeurde bouwaanvragen met bijbehorende tekeningen en berekeningen gratis via internet bekeken worden. Handig bij bijvoorbeeld de aankoop of verbouwing van een huis. De tekeningen kunnen op papier besteld worden. Elk formaat is leverbaar en valt binnen enkele dagen tegen kostprijs bij de aanvrager in de brievenbus.

Verzoek tot uitsluiting

Voor sommige gebouwen en objecten is het niet wenselijk om de tekeningen ervan via internet te ontsluiten. Veiligheidsredenen zijn een belangrijk toetsingscriterium om panden niet op te nemen in het digitaal bouwarchief. Afgelopen dinsdag heeft het college in het protocol 'informatieverstrekking digitaal bouwarchief' alle toetsingscriteria vastgesteld die gehanteerd worden bij de keuze om een pand wel of niet op te nemen in dit archief. Naast deze standaarduitsluitingen kunnen burgers schriftelijk vezoeken indienen tot uitsluiting. Per verzoek zal de 'Uitsluitingscommissie Bouwarchief' een belangenafweging maken op de volgende punten:
o Het belang van openbaarheid;
o Veiligheid (zowel individueel als openbaar);
o Het schaden van belangen van de individuele betrokkene(n);
o De bescherming van de persoonlijke levenssfeer.

Bescherming

Alle panden die via het digitaal bouwarchief vanaf 15 november op internet ontsloten worden, waren al door iedereen in te zien via het bouwarchief in Stadswinkel Centrum. Om met het ontsluiten via internet toch een zekere bescherming te waarborgen is inzage via internet gekoppeld aan een DigiD. Voordat het digitaal archief geraadpleegd kan worden, moet de gebruiker eerst met een DigiD inloggen. Dit geeft ook de mogelijkheid om achteraf na te gaan wie welke tekeningen heeft ingezien. Aan het DigiD is namelijk ook het burgerservicenummer gekoppeld.

Digitaal loket

Het digitaal bouwarchief is vanaf half november te vinden op www.tilburg.nl bij het Digitaal loket. Het bouwarchief op internet is wederom een stap in de digitale dienstverlening van de gemeente Tilburg. Ondertussen is er al veel informatie via www.tilburg.nl ontsloten en kan er steeds meer geregeld worden via het Digitaal loket. Een greep uit het aanbod van digitale dienstverlening: doorgeven van verhuizingen, aan- en afmelden voor hondenbelasting, inzage WOZ-waarde, antwoorden op vele vragen; eenvoudig te stellen via het digitaal loket over tal van onderwerpen. Meer informatie? Kijk op www.tilburg.nl onder Digitaal loket.

Voor de pers:
Brugt Groenevelt: 013 542 8333 en Annemieke Kanters: tel 013 542 8845

---- --