Ingezonden persbericht


KONINKLIJKE ACADEMIE VOOR NEDERLANDSE TAAL- EN LETTERKUNDE

Koningstraat 18, 9000 Gent

Persmededeling.
Gent, 20 oktober 2006

Vijfjaarlijkse prijs voor proza van de KANTL voor Stefan Brijs

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde heeft haar vijfjaarlijkse prijs voor proza 2006, voor de periode 2001-2005 toegekend. De prijs van 6.250 EUR gaat naar Stefan Brijs, voor zijn roman "De engelenmaker" uit 2005. Andere genomineerde werken waren: "De kameleon" van Paul Claes, "Het onverwachte antwoord" van Patricia de Martelaere, "De nieuwe man" van Thomas Rosenboom en "De plaag: het stille knagen van schrijvers, termieten en Zuid-Afrika" van David van Reybrouck. De uitreiking van de prijs vindt plaats in de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde in Gent op 15 november 2006.

Uit het juryverslag:
"De Engelenmaker (2005) van Stefan Brijs is een merkwaardige combinatie van streekverhaal en Bildungsroman waarin roddel en waarheid, bijgeloof, wetenschap en religie in elkaar grijpen. In een 'droge' stijl, een eigenzinnige verbinding van zakelijkheid en groteske vertekening, creëert de auteur van bij het begin een bizarre wereld van beklemming en bevreemding die de lezer niet meer loslaat. Het is een krachttoer van Brijs dat hij met een vlijmscherp psychologisch doorzicht de intrigerende hoofdfiguur van Dokter Hoppe, hoe angstaanjagend zijn 'kloon'-activiteiten en hoe wreed de afwikkeling van de intrige ook zijn, toch enige sympathie weet mee te geven."

In 2003 heeft de KANTL een grondige reorganisatie doorgevoerd van haar in de loop der jaren sterk versnipperde en door verschillende devaluaties aangetaste fondsprijzen. Voortaan wordt uit de gezamenlijke opbrengst van alle fondsen elk jaar één vijfjaarlijkse prijs uitgereikt, afwisselend voor essay, studie van oudere taal, literatuur en cultuur in de Nederlanden, poëzie, proza en podiumteksten. Stefan Brijs is de eerste laureaat van de prozaprijs van de KANTL in de nieuwe stijl. Eerder kregen J.H. de Roder, Peter Louis Grijp en Gerrit Kouwenaar resp. de vijfjaarlijkse prijs voor essay (2003), de vijfjaarlijkse prijs voor studie van oudere taal, literatuur en cultuur (2004), de vijfjaarlijkse prijs voor poëzie (2005).

Meer over Stefan Brijs op: www.stefanbrijs.be Het volledige juryverslag vindt u op: www.kantl.be/doc/jury2006.pdf

Informatie: secretariaat@kantl.be of 09/265.93.43

Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde Koningstraat 18
B-9000 Gent
www.kantl.be