Ingezonden persbericht


Longfunctietest op ruim 80 plaatsen tijdens Wereld COPD-dag op 15 november 'Hoeveel leven zit er nog in uw longen?'

Leusden, 9 november 2006 - 'Hoeveel leven zit er nog in uw longen?' Die vraag kan op 15 november beantwoord worden tijdens de Wereld COPD-dag 2006. Dan kunnen mensen op ruim 80 plaatsen in Nederland een gratis longfunctietest laten doen bij verschillende apotheken, ziekenhuizen en speciale tenten. Die tenten staan in negen steden, waaronder Utrecht, Eindhoven, Leeuwarden en Zwolle.

De longfunctietest houdt in dat men zo diep mogelijk moet inademen en daarna zo snel mogelijk moet uitademen in een longfunctiemeter. De longfunctieassistent die de test afneemt, kan op basis van het resultaat vertellen hoe het met de longen is gesteld. Als er aanleiding toe is, worden personen geadviseerd langs de huisarts te gaan voor nader onderzoek.

Gevolgen minimaliseren
Longaandoeningen zijn de derde doodsoorzaak in Nederland. Hiervan neemt COPD met ruim 5.000 sterfgevallen per jaar een groot deel voor zijn rekening. COPD is een chronische aandoening aan de luchtwegen waardoor het ademhalen wordt bemoeilijkt. De ziekte ontstaat in tachtig á negentig procent van de gevallen na jarenlang roken en manifesteert zich meestal na het vijfenveertigste levensjaar. Meer dan een half miljoen Nederlanders hebben deze aandoening, maar meer dan de helft weet dit zelf niet. Het Astma Fonds wil de bekendheid met COPD vergroten en daarmee de gevolgen van deze ziekte voor patiënten en hun directe omgeving en de samenleving minimaliseren. Algemeen directeur Michael Rutgers van het Astmafonds: "De Wereld COPD-dag is een goed moment om de problematiek onder de aandacht te brengen. Vorig jaar deden er zo'n 2.000 mensen mee aan de longfunctietest. We hopen dit jaar nog veel meer mensen in beweging te krijgen."

Meer weten over de hoeveelheid leven in uw longen? Kijk op www.astmafonds.nl.

Op de site staan alle locaties vermeld waar mensen een longfunctietest kunnen laten afnemen.

De Nationale Longfunctiemeting wordt georganiseerd door het Astma Fonds in samenwerking met Kring-apotheek, Alysis Zorggroep, Isala Klinieken, Nederlandse Vereniging van Longfunctie Assistenten (NVLA), Nederlandse Vereniging voor Longverpleegkundigen (NVL), CAHAG huisartsen, Zorgsaam, Pfizer, Glaxo Wellcome, Boehringer Ingelheim en AstraZeneca.

//


Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht