Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

EMBARGO TOT WOENSDAG 15 - 11 - 2006, 16.00 UUR

Amsterdam, 14 november 2006

Schorer: nieuwe impuls voor hiv-testen nodig

Een meerderheid van 60 procent van de homo- en biseksuele mannen in Nederland heeft ooit de hiv-test gedaan. De helft van deze 60 procent deed een hiv-test in het voorafgaande jaar. Dat blijkt uit een online onderzoek van Schorer en de Universiteit Maastricht die de resultaten op woensdag 15 november a.s. presenteren. Schorer Monitor 2006 is eerder dit jaar uitgevoerd onder ruim vierduizend homo- en biseksuele mannen. Centraal stond het seksueel gedrag van homo- en biseksuele mannen in relatie tot hiv en soa.

Hoewel het hiv-testen in de lift lijkt te zitten, meent Schorer dat het percentage geteste mannen nog flink omhoog moet. Van de respondenten die op hiv waren getest was 11% hiv-positief. "De resultaten uit het onderzoek onderstrepen hoe belangrijk het is om de hiv-test steeds onder de aandacht te houden," aldus Ferdinand Strijthagen, directeur van Schorer. "Sinds enkele jaren voert Schorer campagne om homo- en biseksuele mannen ertoe aan te zetten om geregeld de hiv-test te doen. Met succes, zo blijkt nu, maar we moeten altijd op zoek blijven naar nieuwe impulsen zodat nog meer mannen zich - bij herhaling - laten testen."

Hiv-risico door onbeschermde anale seks
Het merendeel van de respondenten had seks met losse partners. Van de respondenten met losse mannelijke sekspartners had 30% in de voorafgaande zes maanden met deze partners onbeschermde anale seks. Door onbeschermde anale seks kan hiv worden overgedragen. Een groter percentage onbeschermde anale seks werd gevonden bij mannen zonder vaste partner (33%), bij mannen die sekspartners op internet (32%) of in darkrooms (43%) zoeken, bij hiv-positieve mannen (56%) en bij mannen die in het voorafgaande jaar drugs hebben gebruikt (35%).

Hiv bespreekbaar maken

Aan de hand van de resultaten uit dit onderzoek zal Schorer haar beleid op het gebied van de hiv- en soa-bestrijding verder ontwikkelen en aanscherpen. Momenteel worden nieuwe activiteiten opgezet voor promotie van hiv-testen en voor mannen met hiv. Daarnaast start Schorer de campagne Take Care - all about hiv (24 november t/m 1 december), waarbij de openheid over en het bespreekbaar maken van hiv centraal staan.

Presentatiemiddag

Namens Schorer zal Wim Zuilhof, seniormedewerker hiv/soa-bestrijding, tijdens de presentatie van het rapport toelichting geven op de mogelijke implicaties van de onderzoeksresultaten voor de hiv- en soa-bestrijding onder homo- en biseksuele mannen. Daar aan voorafgaand zet prof. dr. Harm Hospers (onderzoeksinstituut RESHAPE, Universiteit Maastricht) de belangrijkste onderzoeksresultaten uiteen.

Het volledige rapport is vanaf 15 november te vinden op www.schorer.nl/monitor

Noot voor de redactie,