Ingezonden persbericht


|Voor publicatie                          
Herontwikkeling van winkelgebieden alleen waardeverhogend als winkelconsument centraal staat Jones Lang LaSalle lanceert onderzoek naar winkelvastgoed in Winkelmarktspecial 2006

Amsterdam, 15 november - Jones Lang LaSalle (NYSE: JLL), internationaal marktleider op het gebied van vastgoed services en vermogensbeheer, lanceert vandaag haar Winkelmarktspecial 2006 met de titel: 'De waarde van winkelherontwikkelingen'. Uit dit onderzoeksrapport blijkt dat een winkelcentrum de hoogste vermogenswaarde realiseert wanneer optimaal wordt ingespeeld op de consumentenbehoeften in het verzorgingsgebied.

Nederland staat momenteel op de tweede plaats in Europa wat betreft het aantal vierkante meter winkelruimte per inwoner. Deze fijnmazige detailhandelsstructuur maakt dat nieuwbouwontwikkelingen moeizaam van de grond komen, Dit terwijl een groot deel van de bestaande voorraad verouderd is. De Nederlandse winkelmarkt heeft hiermee de komende jaren een enorme herontwikkelingsopdracht uit te voeren. Onderzoek naar waardevermeerdering bij winkelherontwikkeling van winkelgebieden, nu en in de toekomst, is volgens Jones Lang LaSalle dan ook bijzonder actueel.

De Winkelmarktspecial 2006 beschrijft verder twee herontwikkelingscases:
. herontwikkeling van Piazza Center in Eindhoven
. de voorbereidingen van de herontwikkeling van de grootste integrale herontwikkeling die Nederland waarschijnlijk ooit zal kennen: Hoog Catharijne in Utrecht. Het onderzoek eindigt met een analyse van het creëren van de hoogste vermogenswaarde van herontwikkelingen.

De rol van winkelherontwikkelingen
Het aantal ingrepen in planmatig ontwikkelde centra is sinds de jaren negentig sterk gestegen. Ruim een kwart hiervan heeft sinds 1990 een ingreep ondergaan. Maar liefst 34% van de planmatig ontwikkelde winkelcentra, ofwel 325 winkelcentra, heeft inmiddels een leeftijd (15 jaar) waarbij herontwikkeling noodzakelijk gaat worden.
- vervolg -

Voor een deel hiervan bestaan al herontwikkelingsplannen. Voor de overige centra verwacht Jones Lang LaSalle dat de plannen niet lang meer op zich laten wachten. Als de gehele detailhandelhandel in ogenschouw wordt genomen, bedraagt het aandeel herontwikkelingen in de huidige planvoorraad 0,8 miljoen m² wvo. Dit is 18% van de totale planvoorraad verspreid over 184 winkelgebieden.

Naar een optimaal functionerend winkelcentrum Een herontwikkeling leidt veelal tot een versterking van een winkelgebied. De herontwikkeling van Piazza Center in Eindhoven is hier een duidelijk voorbeeld van. Naast een toename van zowel de bezoekersaantallen als de bestedingen, heeft de oplevering van dit project geleid tot een verschuiving van het zwaartepunt van de loopstromen in het centrum van Eindhoven. Met de herontwikkeling van Hoog Catharijne in Utrecht wil Corio eenzelfde effect tot stand brengen. De toename van de bezoekersaantallen en de bestedingen zal de omzetpotentie van de retailers moeten verhogen, net als de beleggingswaarde van het winkelcentrum. Corio tracht in haar huidige plannen een zo breed mogelijk publiek aan te spreken.

Jones Lang LaSalle is er echter van overtuigd dat de hoogste waarde wordt gerealiseerd wanneer optimaal wordt ingespeeld op de behoeften en interesses van de consumenten in het verzorgingsgebied. Met andere woorden: de consument moet centraal staan. Hun behoeftes en interesses moeten worden vertaald naar een winkelconcept dat zowel de branches, de formules, de situering, deinrichting, de uitstraling en het materiaalgebruik van het winkelcentrum omvat. Recreatief bezochte centra zullen zich moeten richten op een of twee doelgroepen die in de huidige opzet nog onvoldoende worden bediend, maar die wel veel besteden in winkels. Winkelcentra met een 'boodschappenfunctie' zullen alle consumentengroepen optimaal moeten bedienen. Op die manier zal dan, ondanks de hoge kosten die gepaard gaan met een herontwikkeling, vrijwel altijd een rendementsverhoging optreden. De hoogte hiervan wordt volgens Jones Lang LaSalle bepaald door de mate waarin de winkelconsument centraal wordt gesteld.


- einde bericht -