Friesland Bank


14-11-2006

Overeenstemming over integratie Bank Bercoop en Friesland Bank

De Raden van Bestuur van Friesland Bank en Bercoop Groep hebben een intentieverklaring getekend met betrekking tot de integratie van beide ondernemingen. De integratie van beide banken, de migratie van producten en systemen en de personele aanpassingen zullen naar verwachting gedurende het boekjaar 2007 hun beslag krijgen.

De voorgenomen fusie is primair gericht op de integratie van de bancaire activiteiten, maar omvat ook de integratie door Friesland Bank van de activiteiten van Bercoop Assurantiën B.V. en Makelaardij De Woudenhof B.V., beide onderdeel van de Bercoop Groep.

De verkoop van het resterende belang (55%) van vereniging De Kring van Bercoop aan Friesland Bank is inmiddels geaccordeerd door de Raden van Bestuur en van Commissarissen van beide banken, waardoor Friesland Bank volledig eigenaar wordt van de aandelen van de Holding Bercoop Groep. Friesland Bank houdt een belang van 45% in de Holding Bercoop Groep sinds 2004. Voorzien wordt dat de transitie in januari volgend jaar zal worden opgestart. In de loop van 2007 zullen klanten van Bercoop kunnen profiteren van de samenwerking. Tijdens het integratieproces blijft het bestuur van Bank Bercoop in functie en is medeverantwoordelijk voor dit proces.

"Een goede ontwikkeling voor onze organisatie," aldus Willem Nijboer, Voorzitter Raad van Bestuur van Bercoop. "Voor een kleine partij als Bank Bercoop wordt het steeds moeilijker om in te spelen op de vele ontwikkelingen in de financiële sector. Door gebruik te maken van de processen, systemen en deskundigheid van Friesland Bank kunnen wij onze aandacht volledig richten op onze relaties."

Willem Cramer, Voorzitter Raad van Bestuur van Friesland Bank: "Bank Bercoop is een solide onderneming met veel potentieel. Friesland Bank gaat dit verder ondersteunen om de optimale dienstverlening aan de klanten in het gezamenlijk werkgebied te kunnen bieden. Dat Bank Bercoop daarbij gebruik kan maken van de schaalgrootte van Friesland Bank is voor de groei in de markt die ze bedient van belang. Vergroting van de tevredenheid van klanten is het belangrijkste doel waar wij bij beiden naar streven."

Het huidige werkgebied van Bank Bercoop (gemeente Oost- en Weststellingwerf, Westerveld en Steenwijkerland) blijft onveranderd. Het hoofdkantoor in Oldeberkoop zal fungeren als regiokantoor van Friesland Bank waar de commerciële activiteiten en ondersteunende activiteiten in de regio worden gecoördineerd en aangestuurd. De Friesland Bank-kantoren in dit werkgebied (Wolvega en Oosterwolde) worden onderdeel van deze regio.

"Op dit moment wordt gewerkt aan het plan van aanpak voor de integratie" aldus Willem Nijboer. "De personele gevolgen van de integratie zijn op dit moment dan ook nog niet bekend. Vanzelfsprekend wordt de Ondernemingsraad van Bank Bercoop tot aan de afronding van de integratie bij dit proces betrokken".