Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

2006

Nieuwe zorgpolissen vergelijken op kiesBeter.nl 15 november 2006

Vandaag wordt de keuzesite zorgverzekeringen 2007 van kiesBeter.nl gelanceerd. Op deze keuzesite kan iedereen de nieuwe polis die zijn verzekeraar hem aanbiedt, vergelijken met zijn huidige polis. Als er voor een bepaalde dekkingscategorie iets verandert, geeft de site dat aan. Daarnaast kan men alle polissen voor 2007 met elkaar vergelijken.

Wie van verzekeraar wil wisselen heeft tot 1 januari de tijd om zijn huidige polis op te zeggen. Tot 1 februari kan men zich dan aanmelden bij de nieuwe verzekeraar. De wetswijziging waarin dit wordt geregeld, moet overigens nog door de Eerste Kamer worden afgehandeld.

Alle beschikbare individuele zorgverzekeringen zijn op www.kiesbeter.nl te vinden met hun dekkingen en premies. De bezoeker van de site kan zijn zoekprofiel geheel op zijn eigen situatie en wensen afstemmen. Naast de feitelijke poliskenmerken, aangeleverd en goedgekeurd door de verzekeraars zelf, biedt kiesBeter.nl servicescores van verzekeraars, zoeken op basis van ziekteprofielen en informatie over collectieve polissen voor verenigingen en patiëntenorganisaties.

Servicescores
Op kiesBeter.nl kan iedereen zelf bepalen, van welke verzekeraars hij polissen wil vergelijken. Dat kan op basis van eigen voorkeuren, maar ook op basis van servicescores van verzekeraars. Deze scores geven de ervaringen weer van klanten met hun eigen verzekeraar op verschillende service-aspecten. De scores komen, net als vorig jaar, uit een onderzoek onder ruim achtduizend verzekerden dat het Nivel heeft uitgevoerd en dat vandaag wordt gepubliceerd. Er zijn duidelijke verschillen tussen verzekeraars met betrekking tot hun algemene beoordeling, maar ook op specifieke aspecten, zoals de telefonische bereikbaarheid van de klantenservice, de telefonische hulp van de klantenservice en de afhandeling van rekeningen. Uit het onderzoek blijkt verder dat voor veel mensen onduidelijk is of en hoeveel ze moeten bijbetalen voor zorg. Ook de scores van verzekeraars op dit service-aspect staan op de site.

Ziekteprofielen
Mensen met een chronische aandoening kunnen polissen selecteren met behulp van zogeheten ziekteprofielen. Dat zijn selecties van dekkingen die speciaal voor hun ziektebeeld van belang zijn. Er zijn ziekteprofielen voor astma/COPD, diabetes, hart- en vaatziekten, kanker, reuma en spierziekten. Ze zijn opgesteld door de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF), samen met de betreffende patiëntenverenigingen.

Collectieve polissen
De site biedt ook een overzicht van de collectieve polissen voor verenigingen en patiëntenorganisaties. Deze gegevens hebben de verzekeraars zelf aangeleverd. Collectiviteiten die speciaal gelden voor een werkgever staan niet op de site.

Meldpunt
De NPCF start vandaag het Meldpunt Consument en Zorg. Tot 1 februari 2007 kunnen mensen hier terecht met vragen, problemen of klachten. Hier kan men ook de brochure Kiezen van een zorgverzekeraar bestellen. Het meldpunt en de brochure staan ook op kiesBeter.nl.

KiesBeter.nl
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ontwikkelt kiesBeter.nl in nauwe samenwerking met vele andere organisaties, die zowel de aanbieders (bijvoorbeeld ziekenhuizen en verzekeraars) als de vragers vertegenwoordigen (patiënten en consumenten). Opdrachtgever is het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De website biedt onafhankelijke informatie over zorg en gezondheid, die de consument in staat stelt keuzes te maken. Op de site kunnen zorgpolissen, maar ook ziekenhuizen en andere instellingen met elkaar worden vergeleken. KiesBeter.nl geeft antwoord op vragen zoals: Wat houdt mijn aandoening in? Wat voor behandelingen zijn mogelijk? Waar kan ik daarvoor terecht? Moet ik bijbetalen voor mijn behandeling of medicijnen? Of wat zijn mijn rechten als er een medische fout is gemaakt?

Links
www.kiesbeter.nl, ww.npcf.nl, www.nivel.nl, www.zn.nl