BredeSchoolNet


Politiek steeds meer sportminded

woensdag 15 november 2006

Tijdens het Nationaal Sportdebat van NOC*NSF lieten politieke partijen weten wat hun plannen zijn voor de sport. Ze willen een jeugdsportpas, een minister voor jeugd en sport, en pleiten voor de terugkeer van de gymleraar.

Het is verkiezingstijd en dus laten partijen weten wat ze willen. Ook als het gaat om sport. Het Nationale Sportdebat, georganiseerd door NOC*NSF is er een goede gelegenheid voor. Vrijdag 9 november werd het gehouden in de Beurs van Berlage en op internet. D66, VVD en GroenLinks deden eraan mee. Nederland moet nu echt meer gaan profiteren en investeren in de sport, was de belangrijkste conclusie. De politiek is steeds meer sportminded.

Alle aanwezige partijen willen een minister voor jeugd en sport. D66 wil de Olympische Spelen naar Nederland halen, en de VVD wil de gymleraar terug naar de basisschool. De VVD wil de komende vier jaar 100 miljoen euro investeren in sport, een bedrag dat in het partijprogramma niet is terug te vinden, maar dat wel is goedgekeurd door Gerrit Zalm. Het geld moet o.a. gebruikt worden om sporten op school en op de naschoolse opvang stimuleren.

Van alle partijen zegt GroenLinks het meeste geld uit te trekken om meer kinderen aan het sporten te krijgen. GroenLinks wil 250 miljoen euro uittrekken voor de breedtesport. De partij wil dat sportverenigingen, de landelijke sportbonden, scholen, de naschoolse opvang en het ministerie een Pact voor de Sport sluiten. In dat Pact staan concrete afspraken waardoor sport voor iedereen beter toegankelijk wordt. Onder meer wil GroenLinks een kinderclubcard, een tegoedbon van tweehonderd euro voor kinderen uit arme gezinnen om te kunnen sporten.

De PvdA was niet bij het debat aanwezig, maar eerder vorige week hield partijleider Wouter Bos ook al een vurig pleidooi voor een sportpas waarmee kinderen voor wie een sporten te duur is, geld krijgen om lid te worden van eenvereniging en een uitrusting aan te schaffen.

Het complete debat is te zien op www.tv.sport.nl