BredeSchoolNet


Scholen zoeken koppeling overblijf met buitenschoolse opvang

woensdag 15 november 2006

De meeste scholen willen het overblijven koppelen aan de voor- en naschoolse opvang. Dat blijkt uit een evaluatie van de wetswijziging tussenschoolse opvang.

Het ministerie van OCW liet onderzoeken wat de voorlichtingscampagne over de wetswijziging tussenschoolse opvang heeft opgeleverd. Voor het onderzoek zijn 500 schoolleiders van verschillende denominaties en verschillende soorten scholen (stad/platteland, groot/klein) benaderd.

De onderzoekers vonden geen aanwijzingen dat grote problemen zijn ontstaan in de tussenschoolse opvang als gevolg van de wetswijziging, of de richtlijn die de Belastingdienst heeft vastgesteld voor de marktconforme vergoeding voor vrijwillige overblijfmedewerkers.

Het overblijven is door de maatregel nauwelijks duurder geworden. In 86 procent van de gevallen zijn de kosten hetzelfde gebleven als vorig jaar, in 12 procent van de gevallen zijn de kosten verhoogd en in 2 procent van de gevallen zijn de kosten zelfs verlaagd. Meer dan de helft van de ouders betaalt voor het overblijven tussen de 1 en 2 per keer.

Verder bleek uit het onderzoek dat 14 procent van de scholen de tussenschoolse opvang door een instelling voor kinderopvang laat organiseren. Veel meer scholen zijn dat van plan: bij 59 procent van de respondenten zijn er plannen om het overblijven in de toekomst te relateren aan de voor- en naschoolse opvang.

Knelpunten zijn er ook: de overblijfruimte wordt het vaakst genoemd (38 procent), het aantal overblijfkrachten komt op de tweede plaats (26 procent), en de vergoeding aan de vrijwilligers op de derde (8 procent).

De ontwikkelingen in de tussenschoolse opvang zullen ook in de komende jaren goed worden gevolgd. In 2008 wordt onderzoek gedaan naar de gevolgen van de wetswijziging en de stand van zaken in de tussenschoolse opvang op dat moment.

Meer informatie: Website verantwoord overblijven