Gemeente Weert

15 november 2006

Met ingang van 1 januari 2007

ORGANISATIES WERKEN SAMEN OM HUISUITZETTINGEN TE VOORKOMEN

Vijf organisaties die te maken hebben met woninghuur en met het ondersteunen van mensen die het financieel niet breed hebben, gaan met ingang van 1 januari a.s. hun beleid en hun werkwijzen op elkaar afstemmen. Daarmee proberen zij te voorkomen dat huurders met financiële problemen uit hun woning worden gezet.

De samenwerkende organisaties zijn Wooncorporatie Wonen Weert, Woningstichting St. Joseph Stramproy, de Kredietbank Limburg in Roermond, het Algemeen Maatschappelijk Werk Midden-Limburg en de sector Sociale Zaken van de gemeente Weert.

Schulden
De laatste tijd raken steeds meer mensen in de problemen door schulden. Dat kan tot gevolg hebben dat zij hun huur niet meer kunnen betalen en uiteindelijk door de verhuurder uit hun woning worden gezet. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen hebben de vijf organisaties besloten hun krachten te bundelen. De samenwerking leggen zij vast in een convenant, waarin afspraken zijn opgenomen over hoe met problematische schuldsituaties wordt omgegaan.

Regelmatig overleg
Eén keer per maand treden medewerkers van de Kredietbank Limburg, het Algemeen Maatschappelijk Werk en de gemeente Weert met elkaar in overleg. De beide woningcorporaties leveren gegevens aan via de gemeentelijke vertegenwoordiger. In het overleg worden probleemsituaties besproken en worden gecoördineerde acties uitgezet. Het convenant wordt getoetst en bijgesteld als dat nodig is.

Preventie
De bedoeling is te voorkomen dat mensen een huurschuld opbouwen. Zo kan Wonen Weert een huurder aanschrijven zodra een huurachterstand ontstaat en meteen verwijzen naar de Kredietbank Roermond of naar het Algemeen Maatschappelijk Werk. Het gaat erom de huurder de mogelijkheid te bieden uit de schulden te komen en zo een dreigende ontruiming vóór te zijn. Daarbij dienen de betrokken huurders de aangeboden hulp wél te accepteren. Vervolgens worden afspraken gemaakt over het betalen van de huur, wordt een schuldregeling getroffen en wordt van de betreffende huurder verwacht dat deze zelf met voorstellen komt om aan zijn/haar problemen te werken.

Ondertekening convenant
Het convenant is vanaf 1 januari 2007 officieel van kracht en wordt jaarlijks (stilzwijgend) verlengd. Op woensdag 22 november a.s. vindt een officiële ondertekening plaats door vertegenwoordigers van de deelnemende organisaties: de voorzitter van Woningstichting St. Joseph, de directeur van Wonen Weert, de directeur van het AMW, de directeur van de Kredietbank Limburg en wethouder Stef Strous namens de gemeente Weert.

De ondertekening vindt plaats tussen 10.00 en 11.00 uur in de raadzaal van het stadhuis in Weert.

2006.214 JN

Marijke Creemers,
Infocentrum gemeente Weert
Postadres: Postbus 950, 6000 AZ Weert
Bezoekadres: Beekstraat 54 Weert
Telefoon: (0495) 575 300
Fax: (0495) 542 906
E-mail: m.creemers@weert.nl
Algemeen e-mailadres: gemeente@weert.nl
Website: http://www.weert.nl


---- --