Gemeente Schiedam


November

Cultuurscout Ineke Hagen op onderzoek uit in wijk West

15 november 2006

Beeldend kunstenaar en kunsthistoricus Ineke Hagen wordt cultuurscout voor de gemeente Schiedam in de wijk West. Zij gaat onderzoeken wat de culturele behoefte en potentie is in de wijk. Het gaat hierbij vooral om het gebied rondom het Frans Halsplein en het Julianapark. Na een studie in de boeken over het verleden en de architectuur, zal Hagen vanaf half november de wijk ingaan.

In verschillende steden in Nederland zijn cultuurscouts actief. Deze scouts hebben vaak de rol om in een specifieke wijk op zoek te gaan naar nieuwe doelgroepen en participanten voor kunst- en cultuuractiviteiten. De cultuurscout heeft hierbij een intermediairrol en adviseert mensen bijvoorbeeld over het aanvragen van subsidies en het zoeken van juiste locaties voor activiteiten. Gemeente Schiedam gaat een stap verder. Cultuurscout Ineke Hagen krijgt naast een bemiddelende rol de ruimte om zelf voorstellen te doen voor tijdelijke of permanente activiteiten op het gebied van kunst en cultuur.

Creativiteit in West
Hagen woont en werkt in Schiedam. Naast het maken van haar eigen werk, begeleidt en organiseert ze kunstprojecten en educatieve projecten op het gebied van kunst en cultuur. De functie van cultuurscout sluit hier goed bij aan. Hagen: Ik heb van de gemeente de opdracht gekregen om te onderzoeken wat de culturele behoefte en potentie is in West. Om me te verdiepen in het verleden en de architectuur van de wijk, ben ik het gemeentearchief ingedoken. Nu wil ik de wijk intrekken om mensen die hier leven te ontmoeten en te interviewen. Ik wil vooral onderzoeken wat er aan creativiteit in West aanwezig is. Je hoeft namelijk niet altijd kunst en cultuur naar de wijk te brengen, je kunt het er ook halen. Hagen zoekt nog naar een manier waarop zij zichtbaar zal zijn in de wijk: Het is belangrijk dat mensen mij gemakkelijk kunnen bereiken. Wat de opdracht extra leuk en interessant maakt voor Hagen is dat zij zelf aan de rand van West woont: Op deze manier leer ik Schiedam weer van een heel andere kant kennen.

Verbeteren sociale cohesie
Het Wijkplan Schiedam West was de aanleiding om een cultuurscout aan te stellen. Via cultuur wil de gemeente de sociale cohesie en de woonomgeving in West verbeteren. Hagen zal tot en met februari 2007 veel te zien zijn in de wijk. In februari zal ik mijn aanbevelingen op een rij zetten en een plan maken met mogelijke ingangen vanuit de behoefte van de wijk. De aanbevelingen kunnen gericht zijn op visuele ingrepen en culturele activiteiten op het gebied van beeldende kunst, cultuur, cultureel erfgoed of architectuur. Dit zal heel breed zijn en is nu nog niet in te vullen, aldus Hagen. Daarna volgt de uitvoering van de plannen. Wanneer duidelijk wordt wat het resultaat is van het inzetten van een cultuurscout, kan gekeken worden of cultuurscouts ook voor andere wijken interessant kunnen zijn.

Oproep
Mensen die in West wonen of werken en in contact willen komen met de cultuurscout, kunnen e-mailen naar i.hagen@planet.nl.