Gemeente Schiedam


November

Gemeenteraad stelt begroting vast

15 november 2006

De programmabegroting voor 2007-2011 is afgelopen donderdag door een meerderheid van de raad vastgesteld. De financiën van de gemeente Schiedam zijn op orde, er is zelfs een begrotingsoverschot, en de aandacht ging vooral uit naar themas als schoon, heel en veilig en het betrekken van burgers bij de stad.

Inspraak van de burgers is erg belangrijk, zo vinden college en gemeenteraad. Burgers moeten beginspraak hebben. Ze moeten bij zoveel mogelijk onderwerpen in een zo vroeg mogelijk stadium van beleidsvorming worden betrokken.

Schiedam moet schoon, daarover is iedereen het eens. Ook de komende jaren gaat de aandacht van raad en college uit naar een schone, veilige stad. Er komen extra prullenbakken in de stad. Hierbij komt gelijk de beginspraak weer kijken. Inwoners kunnen aangeven waar zij vinden dat de prullenbakken moeten komen. Ook gaat er extra worden ingezet op de controle ter voorkoming van zwerfvuil en ander vuil op straat.
Betrokkenheid bij de wijk is een middel om de wijk schoon te houden. Een motie om het opzoomeren in alle Schiedamse wijken te stimuleren door hier één of meer prijzen voor beschikbaar te stellen werd aangenomen.

De raad wijst erop dat Schiedam Oost dreigt te verloederen en het hoogst scoort op alle ongunstige indicatoren in het onlangs verschenen Leefbaarheidsonderzoek 2006. Ook is tijdens wijkbezoeken gebleken dat er een wijdverspreid gevoel bestaat in de steek gelaten te zijn door de stad. Het college wordt dan ook verzocht met voorrang extra inzet, extra energie in de wijk te steken en extra middelen te vinden om de situatie te herstellen en neergaande trends op alle gebieden om te buigen.

Goed onderwijs is belangrijk voor de stad. De raad roept het college op om samen met onderwijs en andere betrokken instellingen te komen tot een lokaal educatief akkoord, waarin bindende afspraken worden gemaakt over de uitvoering van het lokale onderwijsbeleid, waarbij het kind centraal staat. Daarbij moet wel rekening gehouden worden met de in ontwikkeling zijnde visie op het integrale lokale jeugdbeleid. Het college wordt ook verzocht voor 1 april 2007 met een plan van aanpak te komen ter bestrijding van segregatie in het basisonderwijs. In 2007 en verder zijn gelden gereserveerd voor nieuwbouw van drie basisscholen in de wijk Nieuwland. Verzocht wordt de ontwikkeling van één gebouw voor de te vernieuwen drie scholen verder uit te werken. Dit moet in nauwe samenspraak met de raad en overige betrokken partijen gebeuren.

Het hoge hekkenplein (Aletta Jacobsstraat) wordt aangepakt. Gekeken wordt naar een nieuwe, geschikte ondergrond voor het plein zodat hiervan weer gebruik gemaakt kan worden. Wethouder Haan zegde dit de raad toe.

Een motie om Schiedam te laten aansluiten bij een Rotterdams onderzoek rond bermbossen, stroken van bomen en struiken langs snelwegen die tot doel hebben de luchtvervuiling te reduceren, werd aangenomen. Het onderzoek moet leiden tot inzicht in de kosten en baten van het daadwerkelijk aanplanten van bermbossen.

Ook een motie om initiatieven te ondernemen om in Schiedam tenminste één aardgasvulpunt te (doen) realiseren werd aangenomen. Aardgas is een veel schonere brandstof dan benzine, diesel en LPG. Aardgas als brandstof voor autos heeft een positief effect op de luchtkwaliteit en volksgezondheid. Het college wordt verder verzocht bij het aanschaffen van nieuwe autos voor de gemeente te kiezen voor autos die op aardgas rijden en organisaties waar de gemeente een subsidierelatie of opdrachtgeverrelatie mee heeft aan te sporen hetzelfde te doen. Staatssecretaris Van Geel wordt geïnformeerd dat de gemeente Schiedam als pilot-gemeente wil meewerken aan een experiment om schoon parkeren te bevorderen. Voor schone autos liggen in dat plan de parkeertarieven lager.

De raad wil dat op korte termijn, vooruitlopend op een grondige aanpak van het voorplein van station Schiedam-Centrum, maatregelen worden genomen om het aanzien van dat plein en de vindbaarheid van de binnenstad van Schiedam te verbeteren. Een motie hiertoe werd aangenomen.

Er was 206.000 euro beschikbaar om de Groenelaan snel aan te pakken. Dit is te weinig om een goed resultaat te realiseren. Er wordt daarom op korte termijn een voorstel gemaakt om financiële ruimte te maken in de begroting van 2007 om een bedrag van 500.000 euro extra vrij te maken voor het opknappen van de Groenelaan. Met de betreffende partijen in Zuid worden afspraken gemaakt om tot uitvoering van de werkzaamheden over te gaan. Een ingediende motie hiertoe ter ondersteuning van de toezegging van wethouder Groene werd aangenomen. Winkelcentrum Hof van Spaland krijgt op korte termijn een opknapbeurt.

Het college wordt verzocht een begrotingswijziging voor te bereiden waarmee de begroting zodanig wordt aangepast dat de opbrengst van de OZB voor woningen en gebouwen met een maatschappelijke functie in het jaar 2007 gelijk is aan de opbrengst in het jaar 2006.

Ook wordt het college verzocht te bewerkstelligen dat met ingang van april 2007 de Rotterdampas gratis wordt aangeboden en verstrekt aan mensen die de leeftijd van 65 hebben bereikt en alleen AOW of alleen AOW en een klein pensioen hebben.

De raad verzoekt het college om een groeiend aantal reïntegratietrajecten door de gemeente zelf te laten uitvoeren.

Ook wil de raad dat het college de mogelijkheden voor het inzetten van de middelen die de zogenaamde Rotterdamwet biedt onderzoekt en de gemeenteraad daarover informeert. Daarbij gaat het om het aanwijzen van economische kansenzones.

De raad vindt het belangrijk dat het westelijk deel van de Burgemeester van Haarenlaan wordt opgeknapt en verzoekt het college dat al in 2007 te doen in plaats van in 2008, zoals nu gepland.

De raad wil dat onderzocht wordt of er meer woningen dan nu het geval is voor particuliere woningverbetering in aanmerking kunnen komen in de wijken West, Oost en Zuid en of het mogelijk is het werkgebeid van particuliere woningverbetering uit te breiden naar de binnenstad.

Het college wordt ook verzocht om met de directie van de RET en het dagelijks bestuur van de Stadsregio in overleg te treden om een evenementenmaandkaart te bewerkstelligen. Met een dergelijke kaart zou men met korting van het OV gebruik kunnen maken in bijvoorbeeld september, wanneer er veel evenementen in Schiedam plaatsvinden.

De verkeersverbinding tussen de binnenstad en Schiedam-Noord is van groot belang voor de bereikbaarheid van de binnenstad. Die verbinding moet op diverse plekken dringend aangepakt worden, waaronder zeker het viaduct onder het spoor en A20. Dit gaat dan ook gebeuren, zegde wethouder Haan de raad toe.

De raad vindt dat er in alle gevallen van subsidierelaties in de cultuursector afspraken moeten worden gemaakt. Hierin moeten expliciet de bezoekersaantallen staan en of het betalende dan wel abonnementhouders zijn.

De mogelijkheid tot de vestiging van een kringloopbedrijf in Schiedam moet worden onderzocht, kwam de raad per motie overeen.

Het college wordt verzocht het project de paarse Octopus (veilige schoolroute) in overleg met Vlaardingen te onderzoeken en te kijken of dit haalbaar is in Schiedam.

Burgemeester Verver vindt de manier waarop we met de jeugd omgaan belangrijk. Op vragen vanuit de raad over dit onderwerp zei ze, dat het belangrijk is met zorg naar dit onderwerp en de jeugd te kijken, zodat niet elke jongere wordt gestigmatiseerd. We willen iets opbouwen, niet iets afbreken, aldus burgemeester Verver.

Wethouder Haan wil ook voor koopstarters starterwoningen proberen te realiseren. Bedrijfsbusjes uit West moeten worden geweerd per het eerste kwartaal van 2007. Dit moet een oplossing bieden voor de parkeerproblemen in West.

Raad en college willen vaart maken met de realisatie van een jongerencentrum of een soortgelijk iets voor de jeugd.

De ruimteproblematiek van sportpark Kethel en de hier al lang bekende parkeerproblemen kwamen uitgebreid aan de orde. Bij het opstellen van een nieuw bestemmingsplan voor Kethel zal deze problematiek in samenhang met andere wensen voor deze wijk worden aangepast. Daarbij zullen alle belangenhebbenden worden betrokken.