Gemeente Amersfoort

In persbericht 241 stond onder de kop doelstellingen, punt 4 dat in 2020 overlastgevende jongeren uit de ergenis top 3 zijn verdwenen. Dit jaartal moet echter 2010 zijn.

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 241

datum: 14 november 2006

Amersfoort Jong: vijf thema's, tien doelstellingen

Het college van burgemeester en wethouders vraagt de gemeenteraad in te stemmen met de tien belangrijkste doelstellingen van Amersfoort Jong voor de periode 2006 - 2010. Deze 'blikvangers' zijn aanvullend op alle activiteiten en projecten die er al zijn voor jongeren binnen Amersfoort.

Amersfoort Jong

Samen met jongeren zelf, maar ook met ouders, scholen en andere instellingen werkt de gemeente Amersfoort de komende vier jaar aan een stad met ruimte, kansen en zorg voor alle Amersfoortse jongeren. Dit gaat aan de hand van vijf thematische programma's, gebaseerd op de plekken waar kinderen en jongeren gewoonlijk zijn. Zo blijven we dicht bij hun dagelijks leven. De programma's zijn: jeugd op school, jeugd op straat, jeugd op een club, jeugd aan het werk en jeugd in huis. Op elk van deze vijf gebieden ontwikkelt en ontplooit een kind zich, heeft het soms extra ondersteuning nodig, moet voorkomen worden dat het uitvalt en heeft het behoefte aan een stimulerende uitdaging. Per gebied zijn twee doelstellingen geformuleerd, waarvan de resultaten in 2010 zichtbaar moeten zijn.

Doelstellingen

Jeugd op school: Meer kans met een diploma


1. Meer jongeren met een startkwalificatie

- In 2010 heeft maximaal 21% niet-leerplichtigen het onderwijs zonder startkwalificatie verlaten.
- 50% van de voortijdige schoolverlaters in het schooljaar 2009 - 2010 is in dat schooljaar herplaatst.
2. ABC-scholen in heel Amersfoort

- Elke wijk heeft in 2010 een ABC-school

Jeugd op straat: Investeren in een prettig straatklimaat
3. Meer en betere speel/buitenruimte

- De (speel/buiten) locaties voor kinderen en jongeren moeten beter. Op basis van een inventarisatie van de huidige speelruimte ligt er in 2006 een voorstel tot verbeteringen en is dat in 2010 gerealiseerd (speciaal in de 'Amersfoort-vernieuwt-wijken').
4. Jongeren brengen meer dan overlast

- In 2010 zijn overlastgevende jongeren uit de ergernis top 3 (van de monitor Leefbaarheid & Veiligheid).

Jeugd op een club: Jongeren in beweging


5. Sport ook in de buurt

- In 2010 is in elke wijk een buurtsportactiviteit voor de drie leeftijdscategorieën (3-6 jarigen, 7-12 jarigen en de groep 13-18 jarigen).
- In 2010 doet gemiddeld 65% van alle Amersfoortse jongeren onder de 23 jaar buiten schooltijd en werk aan sport via een sportvereniging of sportschool/fitnessclub.


6. Cultuur: ook voor jou


- In 2010 doet gemiddeld 40% van alle Amersfoortse jongeren onder de 23 jaar buiten schooltijd aan muziek, dans of zang.

Jeugd aan het werk: Jeugdwerkloosheid kan niet!


7. Jongeren zijn aan het werk of volgen een opleiding
- In 2010 is de geregistreerde jeugdwerkloosheid onder het landelijk gemiddelde (volgens de CBS-definitie van werkloosheid).


8. Stageplekken en leerwerkplekken: toegankelijk, breed en genoeg
- In 2007 wordt nagegaan of het aanbod van stageplekken en leerwerkplekken aan de vraag tegemoet komt (aantal, toegankelijkheid voor iedereen, spreiding sectoren en functies).
- In 2010 is er geen gebrek aan passende stageplekken.

Jeugd in huis: Opvoeden doe je samen!


9. Jong Centraal: bekend, bereikbaar en gewaardeerd.
- In 2010 is 30% van de ouders van kinderen in de leeftijd tussen 0 en 18 bekend met het Jeugdinformatiepunt.
- 75% van de jongeren en ouders die te maken hebben gehad met het Jeugdinformatiepunt is in 2010 tevreden over de dienstverlening.
10. Betere samenwerking en afstemming tussen organisaties en instellingen
- In 2008 is een heldere taakverdeling tussen betrokken organisaties en instellingen. De huidige projecten en activiteiten zijn in kaart gebracht: dubbelingen zijn eruit en witte vlekken zijn opgevuld.

Informatie: Tianne van Woudenberg, communicatieadviseur van de sector Welzijn, Sociale Zekerheid en Onderwijs. Telefoon: 033 469 43 51, e-mail: t.vanwoudenberg@amersfoort.nl.


---- --