European Union



IP/06/1567

Brussel, 15 november 2006.

Europese Commissie trekt 7 miljoen euro uit voor rampenparaatheid in Zuidoost-Azië

De Europese Commissie heeft 7 miljoen euro van het budget voor humanitaire steun uitgetrokken om de capaciteit van risicogemeenschappen in Zuidoost-Azië te verhogen, zodat ze zich beter kunnen voorbereiden op en beschermen tegen natuurrampen. De middelen worden toegewezen via het bureau voor humanitaire hulp van de Europese Commissie (ECHO), dat onder leiding staat van commissaris Louis Michel. De maatregel maakt deel uit van het 5^e DIPECHO-actieplan (Disaster Preparedness ECHO) en richt zich tot de meest kwetsbare lokale gemeenschappen, zo'n 1,5 miljoen personen in Cambodja, Indonesië, de Filippijnen, Thailand, Oost-Timor en Vietnam.

Met deze maatregel richt de Commissie zich tot de provincies met het grootste risico op natuurrampen en de kleinste mate van zelfredzaamheid, met als doel de reactiecapaciteit van risicogemeenschappen te verhogen en hen te helpen hun levens en bestaansmiddelen te redden. Deze maatregel richt zich tot de meest voorkomende en/of verwoestende rampen in de vaakst getroffen provincies van Cambodja, Indonesië, de Filippijnen, Thailand, Oost-Timor en Vietnam en zal 1,5 miljoen personen in de meest kwetsbare gemeenschappen ten goede komen.

Zuidoost-Azië is een van de meest rampgevoelige gebieden in de wereld. Recente rampen zoals de aardbeving in Yogyakarta (Indonesië) in mei 2006, aardverschuivingen op de Filippijnen in 2006, terugkerende tyfoons op de Filippijnen en in Vietnam en een tsunami in Pangandaran (Indonesië) in juli 2006 hebben de toenemende behoefte aan activiteiten in verband met paraatheid bij rampen in de regio aangetoond. Hoewel risicobeperkende maatregelen, in het bijzonder systemen voor vroegtijdige waarschuwing, sinds de tsunami in 2004 het voorwerp van internationale, regionale en nationale inspanningen vormen, tonen deze recente rampen het belang van lokale inspanningen op dit gebied aan. Door dergelijke risicobeperkende inspanningen kunnen de risicogemeenschappen de risico's verminderen en zich op natuurrampen voorbereiden. De Commissie is een belangrijke donor voor dergelijke initiatieven.

De strategie van het 5e DIPECHO-actieplan voor Zuidoost-Azië werd bepaald in nauwe samenwerking met de niet-gouvernementele en internationale organisaties die met de uitvoering belast zijn, plaatselijke autoriteiten en andere belanghebbenden binnen het kader van nationale overlegvergaderingen.