Ingezonden persbericht


Massale belangstelling voor Nationale Longfunctiemeting tijdens Wereld COPD-dag

Meer dan 10.000 Nederlanders laten longen testen

Leusden, 15 november 2006 - Meer dan 10.000 Nederlanders hebben vandaag hun longen laten testen. Op ruim 80 plaatsen in het land kon men een gratis longfunctietest laten doen bij verschillende apotheken, ziekenhuizen en speciale tenten. Dit alles vond plaats in het kader van de Wereld COPD-dag 2006. Veel mensen kregen antwoord op de centrale vraag: 'Hoeveel leven zit er nog in uw longen?'.

Volgens Michael Rutgers, directeur van het Astma Fonds is het aantal deelnemers aan de Nationale Longfunctiemeting nog groter dan verwacht. "Vorig jaar deden er zo'n 2.000 mensen mee aan de test. Dit jaar zijn dat er dus meer dan 10.000. Daar ben ik zeer tevreden over. Het is nu eenmaal belangrijk om te weten of je wel of geen COPD hebt. Longaandoeningen zijn de derde doodsoorzaak in Nederland. Hiervan neemt COPD met ruim 5.000 sterfgevallen een groot deel voor zijn rekening. COPD is een chronische aandoening aan de luchtwegen waardoor het ademhalen wordt bemoeilijkt. Een vroegtijdige diagnose en behandeling kunnen ervoor zorgen dat COPD-patiënten aanmerkelijk langer een normaal leven kunnen leiden."

Advies
Tijdens de longfunctietest moest men zo diep mogelijk inademen en daarna zo snel mogelijk uitademen in een longfunctiemeter. De longfunctieassistent die de test afnam, kon op basis van het resultaat vertellen hoe het met de longen is gesteld. Als er aanleiding toe was, kregen personen het advies langs de huisarts te gaan voor nader onderzoek. Rutgers: "Meer dan een half miljoen Nederlanders hebben COPD, maar meer dan de helft weet dit zelf niet. Het Astma Fonds wil de bekendheid met COPD, onder meer via acties als de Nationale Longfunctiemeting, vergroten en daarmee de gevolgen van deze ziekte voor patiënten en hun directe omgeving en de samenleving minimaliseren."

Meer weten over de hoeveelheid leven in uw longen? Kijk op www.astmafonds.nl.

De Nationale Longfunctiemeting werd georganiseerd door het Astma Fonds in samenwerking met Kring-apotheek, Alysis Zorggroep, Isala Klinieken, Nederlandse Vereniging van Longfunctie Assistenten (NVLA), Nederlandse Vereniging voor Longverpleegkundigen (NVL), CAHAG huisartsen, Zorgsaam, Pfizer, Glaxo Wellcome, Boehringer Ingelheim en AstraZeneca.

//


Noot voor de redactie,