Partij van de Arbeid


Den Haag, 15 november 2006


PvdA maakt zich hard voor gezond gebit


De PvdA maakt zich zorgen over de verslechterde gebitten van kinderen, met name in de grote steden. De PvdA heeft daarom een actieplan tandzorg gepresenteerd. De tandarts moet terug in het basispakket, er moet meer voorlichting komen over het gezond houden van het gebit en er moet specifieke aandacht komen voor kinderen in grote steden die niet naar de tandarts gaan.


PvdA-woordvoerder Khadija Arib: "kinderen die opgroeien in een zwak sociaal economisch milieu hebben al een grotere kans op een slecht gebit. Wanneer zij niet regelmatig de tandarts bezoeken is de kans groot dat zij hun hele leven last zullen hebben van gebitsproblemen. Zo groeit er een generatie kinderen op waarvan je op latere leeftijd de sociaal economische achtergrond aan het gebit kunt zien. Dat moeten we voorkomen."


Arib stelt voor de tandartszorg weer op te nemen in het basispakket. Daarnaast moet er meer aandacht komen voor voorlichting en preventie. Om de kinderen die nu niet op controle komen toch in de tandartsstoel te krijgen, zal een specifieke aanpak nodig zijn. Arib: "We moeten deze kinderen via de scholen en consultatiebureaus bereiken. Scholen kunnen voor preventie en voorlichting samenwerken met tandartsen en mondhygiënisten. Ook kunnen schoolkinderen gezamenlijk een bezoek brengen aan een tandarts. De drempel om een tandarts te bezoeken wordt daardoor verlaagd."


CDA en VVD hebben fors bezuinigd op de tandartszorg. De jaarlijkse tandartscontrole en kleine behandelingen zijn sinds 2004 niet meer opgenomen in het basispakket voor de ziektekosten. Ruim 80% van de Nederlanders heeft daarom een aanvullende tandartsenverzekering. Maar deze aanvullende verzekeringen worden duurder en dekken niet of nauwelijks uitgebreide behandelingen. Naar schatting 500.000 Nederlanders hebben geen aanvullende verzekering en steeds meer mensen laten hun gebit om financiële redenen niet behandelen.