Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Scholieren kiezen Wouter Bos als minister-president

Amsterdam, 15 november 2006 - Als scholieren zouden mogen stemmen, stemmen ze overwegend op partijen die links georiënteerd zijn. Dit blijkt uit een onderzoek van Collegenet.nl en Schoolweb.nl onder bijna 400 scholieren. Met name de PvdA (19 %) en de SP (18 %) krijgen veel stemmen van de scholieren. CDA en VVD kunnen beiden 14 % van de stemmen verwachten als het aan de middelbare scholieren ligt. 13% stemt op Groen Links. 61 % vindt het belangrijk om apart voor de minister-president te stemmen. Op de vraag wie volgens hen minister-president van Nederland moet worden staat Wouter Bos op nummer 1 (24,4 %) en Jan Peter Balkenende op nummer 2 (23,6 %). Daarna komt Jan Marijnissen met 15 % van de stemmen.

Bijna alle scholieren zouden nu al gaan stemmen voor de Tweede Kamer verkiezingen, ook al hebben ze nog niet de kiesgerechtigde leeftijd. 94 % geeft aan dit te willen doen. De belangrijkste redenen daarvoor zijn: Mijn stem telt ook (82%), het is belangrijk om te gaan stemmen (67 %) en als je niet stemt mag je ook niet klagen (60%). Scholieren vinden het minder belangrijk dat hun ouders ook gaan (3%) of dat het gaaf is om te gaan stemmen. (8%).

Schoolweb.nl
Schoolweb.nl is dé internetsite voor iedereen die zich bezighoudt met studiekeuze en loopbaanoriëntatie. De site bevat onder meer het Studie Keuze Programma met beschrijvingen van alle mbo-, bachelor- en masteropleidingen, informatie over studiekeuze, studeren, op kamers wonen, financiën, studentensteden en studies en cursussen in het buitenland. Tevens kunnen bezoekers brochures aanvragen bij alle onderwijsinstellingen in Nederland. En degene die nog met vragen zit? Die kan terecht bij de digitale decaan. De website is ook een extranet voor decanen en onderwijsvoorlichters.

Collegenet.nl
Collegenet is één van de meest bezochte scholierensites in Nederland. Collegenet heeft de grootste verzameling verslagen, samenvattingen, uittreksels en boekbesprekingen. Via Collegenet kunnen scholieren gebruikmaken van interactieve huiswerkbegeleiding. Ze kunnen voor alle vakken terecht in huiswerkforums, waar zowel vakdocenten als medescholieren vragen beantwoorden. Daarnaast bevat de site veel informatie over vervolgopleidingen. Collegenet biedt dus studiehulp van brugklas tot en met eindexamen.

Malmberg
Educatieve Uitgeverij Malmberg ondersteunt jongeren en scholieren in de leeftijdskolom van 11 t/m 17 jaar bij het maken van de belangrijkste keuzes in studie en leven. Voor deze doelgroepen heeft Malmberg onder haar merken B-zik, TKMST, Schoolweb.nl en Studie Beurs een veelvoud van producten ontwikkeld waarmee de onderwijswereld, het bedrijfsleven, brancheorganisaties en overheden hun doelgroepen optimaal bereiken.

#####