Transavia

College van Beroep vindt 1 Euro actie transavia.com niet misleidend

Het College van Beroep heeft vandaag uitspraak gedaan in de beroepszaak, die door transavia.com was aangespannen tegen de beslissing van de Reclame Code Commissie, naar aanleiding van een klacht van de Consumentenbond. Het ging over een actie waarbij vliegtickets werden aangeboden voor prijzen vanaf 1 euro, hetgeen de Commissie misleidend achtte. Het College van Beroep heeft echter vastgesteld dat de uitingen van transavia.com niet misleidend zijn. "Dat naast de prijs van EUR 1,- geen andere bedragen in de advertentie zijn genoemd, betekent niet dat de uiting onduidelijk of onvolledig is. Voldoende duidelijk is dat er bijkomende kosten zijn en dat men zich over de hoogte hiervan moet informeren", aldus de uitspraak. Dat in de Code Reisaanbiedingen de afspraak is neergelegd om per 1 april 2007 de prijzen inclusief te adverteren maakt dit volgens het College niet anders.

Wel beveelt het College transavia.com aan, voortaan de tekst 'exclusief belastingen en toeslagen' i.p.v. alleen 'exclusief belastingen' op te nemen in uitingen, omdat niet duidelijk is wat onder het begrip belastingen moet worden verstaan.

Gisteren heeft transavia.com een speciale prijsactie bekend gemaakt in verband met het 40-jarig jubileum van de luchtvaartmaatschappij deze week. Daarbij worden tickets aangeboden voor historisch lage prijzen vanaf EUR0,40. De actie is tot nu toe een groot succes. De advertenties waarmee de consument op deze actie attent wordt gemaakt, zijn geheel in overeenstemming met de uitspraak van het College van Beroep. Ze zijn voorzien van de tekst "exclusief belastingen en toeslagen".