FNV

"Werk geen garantie tegen armoede"

Het beleid van de kabinetten Balkenende om met werk de armoede onder ruim een half miljoen huishoudens te bestrijden loopt vast. Zo'n 235.000 huishoudens leven op de armoedegrens terwijl ze wel een baan hebben.

De situatie verergert als mensen binnenkort tot maximaal 4 jaar te werk gesteld kunnen worden als tegenprestatie voor een uitkering.

Dat stelt de Sociale Alliantie in het manifest Meetellen en meedoen. Het manifest is vanmiddag aangeboden aan staatssecretaris Van Hoof van sociale zaken. In de Sociale Alliantie werken onder anderen vakcentrales en maatschappelijke organisaties samen in de strijd tegen armoede en uitsluiting.

In het manifest roept de Alliantie overheid en werkgevers op met behulp van uitkeringsgelden banen te scheppen tegen een normaal loon. Vooral in de zorgsector zijn er volgens het platform veel kansen om in de vorm van participatiebanen "van arbeid een medicijn tegen armoede te maken".

Verder moet volgens de opstellers van het manifest het sociaal minimum extra worden verhoogd om de opgelopen achterstand in de afgelopen jaren in te lopen.

Gemeenten moeten weer de mogelijkheid krijgen om automatisch inkomensondersteuning te geven aan (langdurige) minima. Belastingkortingen die vaak niet verzilverd kunnen worden omdat er 'te weinig' belasting wordt betaald, moeten in de vorm van een toeslag alsnog uitgekeerd worden.

De Sociale Alliantie luidt verder de noodklok over de verharding van het maatschappelijk klimaat. "Het hebben van een uitkering wordt een delict." Deze beeldvorming wordt verder versterkt door het het motto "eigen verantwoordelijk" waarmee de bezuinigingen op de sociale zekerheid de afgelopen jaren werden gerechtvaardigd.
* Meer over het manifest en armoede op de site van de Alliantie

15 november 2006