Gemeente Tilburg

Datum
15 november 2006

Gemeente Tilburg zet buurtbemiddeling voort

Wethouder Gon Mevis: "Vrijwilligers zorgen voor verzoening bij conflicten"

De gemeente Tilburg en de woningcorporaties hebben deze week besloten het project Buurtbemiddeling tot en met 2009 te blijven financieren. Bij het project helpen getrainde vrijwilligers bij het oplossen van burenruzies en andere conflicten tussen wijkbewoners. Dit werkt in de praktijk vaak erg goed. Dat blijkt uit het evaluatieverslag over 2005. Wethouder Gon Mevis (Wijk- en buurtwerk): "Buurtbemiddeling draagt bij aan een positief leefklimaat in de wijken, waarbij bewoners in staat worden gesteld om zelf conflicten op te lossen. Het draait allemaal om communicatie, leren onderhandelen en verzoening. Vaak helpt het als een neutrale buitenstaander de betrokkenen helpt om echt naar elkaar te luisteren".

Evaluatie

"Het bijzondere van het project is dat vrijwilligers zorgen voor verzoening bij conflicten, geen gemakkelijke opdracht", aldus Mevis. Overigens blijken vrijwilligers ook goede ervaringen te hebben met het project, enkelen stromen vanuit het vrijwilligerswerk door naar betaalde arbeid of worden actief als bestuurslid. In alle wijken is enige tijd nodig om het project echt goed op stoom te laten komen. In West loopt het inmiddels prima en wordt het streefcijfer van minimaal drie bemiddeling per maand ruim gehaald. In Noord en Zuid zit men nog meer in de opbouwfase, maar ook daar is een stijgende lijn te zien. Het evaluatieverslag bevat ook een aantal verbeterpunten. Zo is nog steeds veel aandacht nodig om het project bekend te maken bij alle partijen in de wijk, zeker bij personeelswisselingen. Daarom is men van plan om vaker in de wijkkranten te schrijven, om de burgers te informeren over de mogelijkheden. Ook gaat het project meer allochtone vrijwilligers proberen te werven.

Jubileum

Buurtbemiddeling in Tilburg West viert dit najaar haar vijfjarig jubileum. In 2004 is het succesvolle project uitgebreid naar Tilburg Noord en Tilburg Zuid. Het project wordt uitgevoerd door de Twern, en kent een stuurgroep vanuit TBV Wonen, TIWOS, WonenBreburg, Politie, Twern en gemeente. Onlangs is het evaluatieverslag 2005 besproken in de stuurgroep. Op basis daarvan is het besluit genomen om de komende drie jaar door te gaan in de drie wijken waar het project al draait. De gemeente betaalt E 90.000 en de corporaties betalen samen ruim E 70.000 per jaar.

Noot voor de pers:
Het vijfjarig jubileum is een leuke aanleiding voor een interview met: Frank in 't Groen, projectleider Tilburg Noord - WonenBreburg, tel. 013 - 547 81 08; Yvonne Meijer, projectleider West - TBV Wonen, tel. 013 - 594 05 12; Jan Broerse, projectleider Zuid - TIWOS, tel. 013 - 549 08 75; Carine Oostveen, politie Midden-West Brabant, lid stuurgroep, 0900 - 88 44.

Voor meer informatie over dit persbericht, kunt u contact opnemen met: Theun van den Boer, Bestuurswoordvoering, tel. 013 - 542 88 19.


---- --