Gemeente Hardenberg

November 2006 - Programma van eisen: "nieuw gemeentehuis is gastvrije ontmoetingsplek"

Programma van eisen: "nieuw gemeentehuis is gastvrije ontmoetingsplek"

Persbericht, 15 november 2006

"Het nieuwe gemeentehuis is duurzaam, representatief en onderdeel van de samenleving. Het is een gastvrije ontmoetingsplek, waar mensen graag komen, goed en vriendelijk worden geholpen en waar bestuur en medewerkers praktisch kunnen werken."Dat staat als missie beschreven in het programma van eisen dat het college vandaag heeft aangeboden aan de gemeenteraad. Het college vraagt een bedrag van 24 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de bouw van het gemeentehuis. 1.6 miljoen euro voor nieuw meubilair en een half miljoen voor vernieuwende duurzame voorzieningen.

Het programma van eisen is het uitgangspunt voor de onlangs aangewezen architect. Het dient als basis voor het ontwerp van een nieuw gebouw. Collegeleden, een afvaardiging van de raadsleden en medewerkers van de gemeente zijn nauw betrokken geweest bij de opstelling van het programma. Onderdeel van het raadsvoorstel is ook de vraag om een bedrag van 7,3 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de bouw van een parkeervoorziening voor maximaal 550 auto's. Dit deel vloeit voort uit het Masterplan Centrum Hardenberg. Het is de bedoeling dat de bouwwerkzaamheden in 2008 beginnen.

Een nieuw gebouw

De gemeenteraad heeft op 24 februari 2005 besloten tot nieuwbouw op of naast de huidige locatie in het centrum van Hardenberg. De raad besloot daartoe, omdat de huidige huisvesting van bestuur en ambtelijke organisatie aan het einde van zijn latijn is. Als gevolg van de herindeling en daarmee de samenvoeging van de drie gemeentelijke organisaties, is het pand veel te klein en voldoet grotendeels niet meer aan de Arbo-normen. Ook is de dienstverlening aan de inwoners in de huidige situatie niet altijd even duidelijk, efficiënt en klantgericht. Bovendien is het grootste deel van het gebouw aan een flinke renovatiebeurt toe. Maar dan nog zal er steeds veel geld nodig zijn voor allerlei dure noodoplossingen. Daar komt bij dat een de meeste technische installaties, (zoals CV, liften, zonnewering), maar ook sterk vervuilde vloerbedekking e.d. aan vervanging toe zijn. Ofwel: de huidige onderkomens van gemeentebestuur en ambtelijke organisatie leiden tot buitengewoon hoge jaarlijkse huisvestingskosten. Daarom is het beter om één nieuw gebouw te ontwikkelen.

Klantgerichte dienstverlening

Na de opdracht van de gemeenteraad is begonnen met de ontwikkeling van het programma van eisen. "Hoe kunnen we onze inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties zo goed en zo snel mogelijk van dienst zijn, zowel in het nieuwe gemeentehuis zelf, maar ook telefonisch en via internet?" Die vraag stond daarbij centraal. Daarnaast is ook in beeld gebracht hoe het gemeentebestuur en de medewerkers het beste een plek kunnen krijgen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om het toe te passen kantoorconcept en het deel van het gebouw waar o.a. de vergaderingen van de gemeenteraad plaatsvinden. Duidelijk is op dit moment dat een deel van de medewerkers en daarmee ook de publieksbalie verhuist naar het Lokaal Opleidingscentrum (LOC) aan de Parkweg. Het gaat hierbij vooral om de dienstverlening op het gebied van werk en inkomen.

Vier hoofdonderdelen

Het nieuwe gemeentehuis bestaat uit vier hoofdonderdelen. Hierbij gaat het in de eerste plaats om de publiekshal. Hier kunnen bezoekers in de toekomst terecht voor de bekende producten als een paspoort, rijbewijs, het aanvragen van een bouwvergunning enz. Het wordt een representatieve, uitnodigende hal. Het dienstverleningsconcept, ofwel de manier waarop de dienstverlening aan het publiek in de toekomst wordt geregeld, moet nog nader worden uitgewerkt. Het tweede hoofdonderdeel van het nieuwe gemeentehuis bevat de bestuursruimten en een centraal vergadercentrum. Hierbij gaat het onder meer om de raadzaal, de vergader- en werkkamer voor het college en een gedeelte waar vergaderingen met een groter aantal personen kunnen plaatsvinden en waar ook bijv. informatiebijeenkomsten kunnen worden gehouden. Een aantal van deze ruimten is ook geschikt als trouwzaal. In het vergadercentrum wordt ook het bedrijfsrestaurant gevestigd. Dit wordt zo opgezet dat ook hier een afspraak voor overleg kan worden gepland. Het derde onderdeel van het nieuwe gemeentehuis is de kantoorruimte voor de medewerkers. Zij worden in 2007 nauw betrokken bij de ontwikkeling van het Hardenbergse kantoorconcept en de concrete inrichting. Uitgangspunt is dat deze ruimten zo felxibel mogelijk worden opgezet, zodat toekomstige veranderingen gemakkelijk en zonder veel kosten te realiseren zijn. De parkeergarage vormt het laatste hoofdonderdeel van het nieuwe gemeentehuis. Deze biedt ruimte aan maximaal 550 auto's. Het geheel krijgt een veilige uitstraling en een efficiënte en overzichtelijke indeling. De in- en uitrit wordt gevestigd aan de kant van de Bruchterweg.

Concrete uitwerking

Aan de hand van het programma van eisen, waarin ook allerlei technische zaken zijn opgenomen, krijgt de onlangs aangewezen Architekten Cie de opdracht om een en ander te vertalen in een structuurontwerp en een definitief ontwerp. Uitgangspunt daarbij is de presentatie, die zij onlangs hebben gegeven. Het bureau kwam daarbij met een uniek plan waarin de burger centraal staat en het gemeentehuis een compact en efficiënt gebouw wordt dat open en transparant is. Groen is een belangrijke pijler. Vernieuwend is het idee om in het gebied een stadspark te realiseren, waarvan het gemeentehuis een in het oog springend onderdeel is. De parkeervoorziening wordt volgens de visie van de architect half verdiept en gedeeltelijk bovengronds gerealiseerd en door een natuurlijk groene heuvel aan het zicht onttrokken. Op die manier komt symbolisch het groene buitengebied, waar het gemeentebestuur trots op is, prominent terug in de omgeving van het gemeentehuis. Inwoners, bestuur, medewerkers van de gemeente en andere partijen worden bij de verdere uitwerking van de plannen betrokken. De vertaling kan dus nog tot aanpassingen leiden van de huidige visie. In mei 2007 ligt er een eerste ontwerp, het definitieve ontwerp is eind 2007 gereed. De bouw kan dan in het voorjaar van 2008 starten zodat het gemeentehuis en de parkeergarage eind 2009 opgeleverd kunnen worden.

Bespreking

De gemeenteraad bespreekt het programma van eisen en de financiële vertaling in de oriënterende ronde van 28 november. De besluitvorming vindt plaats in de raadsvergadering van 12 december.