Unicef



Senegal: succesvol programma maakt een einde aan vrouwenbesnijdenis

15 november 2006, Keur Simbara, Senegal - De directeur van Unicef Internationaal, Ann M. Veneman, heeft onlangs een bezoek gebracht aan Senegal. Daar heeft ze met eigen ogen kunnen zien hoe Unicef en haar partners op kleinschalig, lokaal niveau de positie van vrouwen en kinderen verbeteren. Met name op het gebied van vrouwenbesnijdenis.

Tijdens haar bezoek aan Senegal maakt Ann M. Veneman, directeur van Unicef Internationaal, kennis met Fatou Diakhate (links) en Duusu Konate (rechts). Beide vrouwen voeren actie tegen vrouwenbesnijdenis. Foto: Unicef Senegal/2006/Bakker
Tijdens haar bezoek aan Senegal maakt Ann M. Veneman, directeur van Unicef Internationaal, kennis met Fatou Diakhate (links) en Duusu Konate (rechts). Beide vrouwen voeren actie tegen vrouwenbesnijdenis. Foto: Unicef Senegal/2006/Bakker

Ann M. Venemann reisde samen met medewerkers van de hulporganisatie Tostan naar Keur Simbara, een dorp op 70 kilometer afstand van de Senegalese hoofdstad Dakar. Tostan en Unicef werken samen om de inwoners van het dorp, en dan vooral vrouwen en meisjes, alert te maken op hun rechten. Ze leren hen voor hun eigen mening uit te komen en zelf beslissingen te nemen.

Voorheen
Duusu Konate, die in het dorp woont, is door het Unicef-programma een actief lid van de gemeenschap geworden.

"Mevrouw Veneman, u kunt zich niet voorstellen hoe ons dorp was voordat het programma startte", vertelt Duusu. "In dit dorp durfden vrouwen niet eens voorbij te lopen als er ergens mannen aan het praten waren. Ik was vreselijk schuw als er mannen in de buurt waren. Ik durfde nooit hard te praten. En ik had er niet aan moeten denken om in het openbaar te moeten spreken."

Zelfvertrouwen
"Net als vele andere vrouwen en mannen in dit dorp weet ik nu wat onze rechten zijn. En dat vrouwen gelijk zijn aan mannen. Deze kennis heeft me zelfvertrouwen gegeven."

Duusu spreekt zich nu regelmatig uit tegen schadelijke praktijken als vrouwenbesnijdenis. Sinds ze hoorde welke lichamelijke en psychische schade besnijdenis veroorzaakt, is ze actief bezig om hier aandacht voor te vragen en dit oude gebruik in Senegal uit te bannen.

Ann M. Veneman te midden van kinderen uit het dorp Keur Simbara. Foto: Unicef Senegal/2006


Ann M. Veneman te midden van kinderen uit het dorp Keur Simbara. Foto: Unicef Senegal/2006

Trouwen
"Vroeger kon je in dit dorp niet trouwen als je niet besneden was", zegt ze. "Er was geen man die je dan als echtgenote wilde. Maar dat is veranderd en veel mensen van verschillende stammen trouwen nu uit liefde. Ik heb 180 dorpen bezocht en uiteindelijk heb ik de gemeenschappen ervan kunnen overtuigen dat ze moesten stoppen met vrouwenbesnijdenissen."

Goede resultaten
De werkwijze van Tostan is succesvol gebleken. Tot dusver heeft eenderde van de 5000 gemeenschappen die aan vrouwenbesnijdenis deden, daar inmiddels een einde aan gemaakt.

Maar dit is niet het enige positieve resultaat van de lokale aanpak, die in honderden Senegalese dorpen wordt toegepast. Er gaan ook meer kinderen naar school en er worden meer kinderen geregistreerd en gevaccineerd. Het programma van Tostan richt zich tevens op de rol van vrouwen binnen het gezin en de gemeenschap. Het verbetert de economische situatie van vrouwen en maakt een einde aan andere wantoestanden zoals het uithuwelijken van kinderen.

Respect
Ann M. Veneman was erg onder de indruk van de resultaten die de samenwerking met partners als Tostan oplevert.

"Eén ding is mij duidelijk", vertelde ze de inwoners van Keur Simbara. "Jullie zijn zover gekomen, omdat jullie elkaar respecteren, omdat jullie een positieve wisselwerking hebben. Deze kleinschalige, lokale aanpak is niet zomaar een project, het is een beweging."