Unicef



Hevige overstromingen in Oost-Afrika

15 november 2006, New York - Honderdduizenden mensen in Oost-Afrika hebben hun huizen moeten ontvluchten als gevolg van hevige overstromingen. Tientallen mensen zijn al omgekomen. Vooral Somalië, Ethiopië en Kenia zijn zwaar getroffen.

Een jongen beschermt zichzelf tegen de kou in kamp Worke Meda in het Amhara-gebied in het noorden van Ethiopië. Foto: Unicef/HQ06-1431/Heavens
Een jongen beschermt zichzelf tegen de kou in kamp Worke Meda in het Amhara-gebied in het noorden van Ethiopië. Foto: Unicef/HQ06-1431/Heavens

In het centrale en zuidelijke gedeelte van Somalië zijn de rivieren Jubba en Shabelle buiten hun oevers getreden door zware regenval. De Shabelle stroomt verder door Ethiopië en Kenia en heeft in deze landen ook een ravage aangericht.

Hulpverlening
"Veel bruggen en wegen zijn weggeslagen, waardoor humanitaire hulp bemoeilijkt wordt", zegt Unicef-medewerker Susan Ngongi. "En in Somalië is het nog lastiger. In de gebieden die daar getroffen zijn, zijn onlangs veel conflicten geweest. Deze regio's zijn dus ook nog eens onveilig."

Duizenden arme gezinnen moeten momenteel buiten in de kou de nacht doorbrengen. Daarbij worden ze blootgesteld aan malaria en andere ziektes. De hulpverleners maken zich grote zorgen over de situatie en vrezen dat het dodental snel zal oplopen.

Het overstroomde dorp Abiabo vlak bij de oevers van Lake Tana in het Amhara-gebied in het noorden van Ethiopië. Foto: Unicef/HQ06-1431/Heavens Het overstroomde dorp Abiabo vlak bij de oevers van Lake Tana in het Amhara-gebied in het noorden van Ethiopië. Foto: Unicef/HQ06-1431/Heavens

Ziektes
"Unicef is vooral bezorgd over de verspreiding van ziektes die door water worden overgebracht, zoals cholera, dysenterie en acute diarree", aldus Susan Ngongi.

Unicef en haar partners proberen zoveel mogelijk veilig water te leveren in de gebieden die door de overstromingen zijn getroffen.

Kamp Daadab in Kenia
Het overbevolkte kamp Daadab in Kenia is door de overstromingen bijna helemaal afgesneden van de bewoonde wereld. De latrines zijn door het water verwoest. In het kamp distribueert Unicef waterzuiverende tabletten, oral rehydration salts (ORS) om diarree te behandelen en eerste-hulppakketten. Het Wereldvoedselprogramma heeft een luchtbrug geïnstalleerd om het kamp van voedsel te voorzien.

De hulpverlening wordt zo snel mogelijk uitgebreid naar andere zwaar getroffen gebieden in Kenia, Ethiopië en Somalië.

Hulp aan kinderen en gezinnen in afgelegen, overstroomde gebieden is logistiek gezien erg moeilijk. Helikopters en boten zijn soms de enige transportmiddelen die deze locaties kunnen bereiken, maar deze middelen zijn erg duur.