Provincie Groningen

Besluitenlijst Provinciale Staten 15 november 2006 15 november 2006

Provinciale Staten hebben vandaag ingestemd met het voorstel van Gedeputeerde Staten om de Staten niet te consulteren bij subsidieverlening in het kader van de nieuwe Wet inrichting landelijk gebied (Wilg).
PvdA-fractievoorzitter William Moorlag heeft mondelinge vragen gesteld over de uitlatingen van Tweede Kamerfractievoorzitter Maxime Verhagen (CDA), over de subsidieverstrekking door het Samenwerkingsverband Noord-Nederland.
CDA-Statenlid Patrick Brouns heeft het college vragen gesteld over de splitsingswet energiebedrijven, die gisteren in de Eerste Kamer is behandeld.

Geen toestemming van PS voor subsidies Wilg
Provinciale Staten hebben besloten dat het college van Gedeputeerde Staten geen toestemming aan de Staten hoeft te vragen voor het verlenen van subsidies in het kader van de nieuwe Wet inrichting landelijk gebied, die 1 januari 2007 van kracht wordt. Dit omdat de beleidskaders voor subsidieverlening al worden vastgelegd in o.a. het provinciaal meerjarenprogramma (PMJP).

Met ingang van 1 januari 2007 zal het rijk naar verwachting een groot gedeelte van de taken op het gebied van inrichting van het landelijk gebied beëindigen. De provincies hebben met het rijk afgesproken dat zij deze taken overnemen. Hiervoor zullen de provincies geld van het rijk ontvangen. Het ontwerp van de Wet is nog in behandeling bij de Eerste Kamer van de Staten-Generaal. Vooruitlopend hierop moet het provinciebestuur een aantal besluiten nemen, om basis te geven aan de uitvoering van de wet per 1 januari.

De provincie heeft er voor gekozen grotendeels het bestaande rijksbeleid te continueren en nieuwe beleidsaccenten in de komende jaren te overwegen en eventueel door te voeren.

Herinrichting traverse Alteveer
Provinciale Staten hebben besloten de provinciale Beumeesweg (N365) opnieuw in te richten, zodat het wegbeeld beter overeenkomt met het eindbeeld dat de provincie heeft voor erftoegangswegen en het dorpse karakter van Alteveer versterkt kan worden.
Er is gekozen voor een variant waarbij fietsers gebruik maken van de rijbaan en er voor geparkeerde auto's aparte, licht verhoogde, vakken worden aangelegd.

De gemeente Stadskanaal gaat in 2007 over een gedeelte van de traverse (N365) in Alteveer de riolering vervangen. Dit biedt de provincie de mogelijkheid de herinrichting te realiseren.
Voor de herinrichting is een krediet van EUR 793.000,-- beschikbaar gesteld.

Wijziging verordening nazorgheffing stortplaatsen Provinciale Staten hebben besloten de Verordening op de instelling en invordering van de nazorgheffing stortplaatsen provincie Groningen te wijzigen. Voor 2006 en 2007 is de nazorgheffing voor niet-bedrijfsgebonden stortplaatsen vastgesteld op EUR 0,--.

De provincie is bestuurlijk, organisatorisch en financieel verantwoordelijk voor de eeuwigdurende nazorg van gesloten stortplaatsen en baggerspeciedepots, waar op of na 1 september 1996 nog afval is gestort. Dit betekent dat de provincie verantwoordelijk is voor de uitvoering van maatregelen die waarborgen dat de stortplaats of het baggerdepot geen nadelige gevolgen voor het milieu veroorzaakt.

Het besluit treedt 1 januari 2007 in werking.

Wijziging heffingsverordening opcenten motorrijtuigenbelasting Provinciale Staten hebben besloten de Heffingsverordening opcenten te wijzigen.
Per 1 april 2007 wordt het aantal te heffen opcenten motorrijtuigenbelasting opnieuw geïndexeerd. Dit op basis van trendmatige groei van het netto nationaal inkomen tegen marktprijzen, met een correctie vanwege de groei van het aantal voertuigen (0,4 opcent).

Op basis van deze indexering verhoogt de provincie het aantal opcenten per 1 april 2007 met 0,4 tot 77,2.

Wijziging Legesverordening provincie Groningen
Provinciale Staten hebben besloten de Legesverordening provincie Groningen 1993 te wijzigen. Gelet op de verwachte prijsontwikkeling 2006 en 2007 worden de tarieven trendmatig met 1,83% verhoogd. De verhoging is gebaseerd op het Centraal Economisch Plan 2006 van het Centraal Planbureau.

Mondelinge vragen

Subsidieverstrekking SNN
PvdA-fractievoorzitter William Moorlag heeft het college van Gedeputeerde Staten mondelinge vragen gesteld over de uitlatingen van Tweede Kamerfractievoorzitter Maxime Verhagen (CDA) richting het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). De heer Verhagen heeft gisteren gezegd dat de subsidievertrekking door het SNN ondoelmatig is. Het college van Gedeputeerde Staten heeft aangegeven dat de uitspraak van de heer Verhagen onjuist is en dat 85 tot 90% van de gelden wel degelijk bij het bedrijfsleven terecht komt. De heer Hollenga, fractievoorzitter van het CDA in de Groninger Staten, gaf daarentegen aan dat meer dan 50% van de middelen naar overheidsprojecten (bijvoorbeeld bedrijfsterreinen) gaat en niet rechtstreeks naar bedrijven. Dit vindt Hollenga een belangrijk signaal, waar de Staten als volksvertegenwoordigers iets mee moeten doen.

Splitsingswet energiebedrijven
Statenlid Patrick Brouns (CDA) heeft het college van Gedeputeerde Staten mondelinge vragen gesteld over de gisteren in de Eerste Kamer behandelde splitsingswet energiebedrijven. Hij vroeg het college onder meer of de Staten schriftelijk geïnformeerd konden worden over de uitkomsten van de behandeling in de Eerste Kamer. Het college gaf aan dat de Staten niet schriftelijk geïnformeerd worden, maar mondeling worden geïnformeerd d.m.v. een informatiebijeenkomst, zoals eerder toegezegd.

15 november 2006