Zorgveiling in belang van de consument

Ddk

Het veilen van zorg is in het belang van de consument. Dit is de eerste conclusie van het vandaag (woensdag 15 november 2006) verschenen onderzoeksrapport 'Zorgveiling' van de Nederlandse Zorgauthoriteit (NZa).

De NZa houdt toezicht op de invoering van marktwerking in de zorg en bewaakt de belangen van de consument. Het rapport onderzoekt de online-dienst Zorgveiling. Zorgveiling is een website waarop partijen die zorg nodig hebben in contact komen met partijen die zorg aanbieden. Het blijkt een goede methode om bij voorspelbare zorg, zoals kraamzorg, een optimale prijs-kwaliteitverhouding te bereiken. Minister Hoogervorst (VWS): 'Het inkopen van zorg via een veiling verhoogt transparantie en doelmatigheid.'

Zorgverzekeraars zijn in de gelegenheid om de inkoopvoordelen die ze dankzij Zorgveiling behalen, uit te keren aan hun verzekerden. Dat kan leiden tot een lagere premie.

Directeur van Zorgveiling, John Paap, voelt zich gesterkt door de conclusies van het rapport. Paap: 'In de toekomst is meer mogelijk. Ook de vraag naar thuiszorg, verstrekking van hulpmiddelen en zorg uit het B-segment bij ziekenhuizen kunnen wij van een antwoord op maat voorzien.'

Vertrouwen in de toekomst
De eerste groeistap van Zorgveiling is in zicht. Vanaf januari kunnen zorginkopers er ook voor andere zaken dan kraamzorg terecht. Op 1 januari 2007 gaat de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) in. Vanaf dat moment regelt de gemeente activiteiten om het mensen mogelijk te maken mee te doen in de samenleving. Zorgveiling verhoogt de transparantie in deze markt, zodat kopers van zorg een goede prijs-kwaliteitafweging kunnen maken. Daarom maakt een aantal gemeenten gebruik van Zorgveiling voor het inkopen van deze zorg en ondersteuning.


Noot voor de redactie (