Ingezonden persbericht

Uit: Agenda openbare programmering Felix Meritis November 2006

15 november
Vereniging Democratisch Europa & Felix Meritis
De slag om de globale democratie
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: gratis
Boekpresentatie & debat

Het boek De slag om de globale democratie biedt een visie op de Europese Unie in de globale verhoudingen en levert een bijdrage aan het debat over welke waarden een mooiere wereld binnen bereik kunnen brengen.

De Verenigde Staten en de Europese Unie worden gezien als belangrijke hoeders van de democratische waarden. De vraag dient zich echter aan of meer strategische overeenstemming tussen de oude partners, behalve wenselijk, ook mogelijk is. Is nauwere samenwerking noodzakelijk bij de verbreiding van democratie in de wereld? Hoe moet dan de erfenis van de Verlichting worden doorgegeven? Welke rol speelt het Europese mensbeeld en hoe legitiem is het democratische ideaal? Is een globale democratische samenleving te realiseren?

In de Concertzaal van Felix Meritis zal het boek De slag om de globale democratie gepresenteerd worden aan minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot. Aansluitend vindt een debat plaats met auteurs die aan het boek hebben meegewerkt: Koos van der Bruggen (Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen, ethicus en politicoloog), Maarten Huygen (commentator en redacteur NRC Handelsblad), Fouad Laroui (schrijver), Nausicaa Marbe (schrijver), Damiaan H.M. Meuwissen (Hanse Law School, emeritus hoogleraar staatsrecht en rechtsfilosofie), Luuk van Middelaar (politiek filosoof), Alfred van Staden (oud-directeur Instituut Clingendael, hoogleraar internationale betrekkingen Universiteit Leiden), Co Welgraven (redacteur Trouw).
De avond staat onder leiding van Jan Willem Sap, universitair hoofddocent Europees recht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en bestuurslid van de Vereniging Democratisch Europa.

De auteurs die aan het boek hebben meegewerkt zijn Sven Biscop, Koos van der Bruggen, Maarten Huygen, Ernst John Kaars Sijpesteijn, Fouad Laroui, Nausicaa Marbe, Heleen Mees, Damiaan Meuwissen, Luuk van Middelaar, Cyrille Offermans, Alfred van Staden, Co Welgraven en Rob de Wijk. De slag om de globale democratie is een uitgave van Inmerc bv in samenwerking met de Vereniging Democratisch Europa.

Felix Meritis
Keizersgracht 324
1016 EZ Amsterdam
tel. 020 626 23 21
fax 020 624 93 68
felix@felix.meritis.nl

Reserveren: tel 020 623 13 11 of e-mail: receptie@felix.meritis.nl
Voor actuele programma-informatie: www.felix.meritis.nl
Reserveren bij Felix Meritis, tenzij anders vermeld.