Juristen kiezen VVD als grootste partij, Balkenende als premier


Onderzoek naar de politieke voorkeur van juristen


UTRECHT, 20061115 -- Uit onderzoek van juridisch dienstverlener UJG blijkt dat de VVD de populairste politieke partij is onder juristen in Nederland. Ze kiezen Jan Peter Balkenende als toekomstige minister-president en ze vinden Geert Wilders en Hilbrand Nawijn de meest irritante politici van Nederland.

De VVD wordt, als het aan juristen ligt, de grootste partij van Nederland met circa 35% van de stemmen. De PvdA wordt tweede met 20% van de stemmen. Het CDA kan rekenen op 12% van de juridische kiezers en eindigt daarmee op de derde plaats. In vergelijking met de vorige Tweede Kamerverkiezingen krijgt de VVD 5% meer en de PvdA 6% minder stemmen. Het CDA stijgt licht en D66 is de grote verliezer met 10% minder stemmen dan in 2003.

Bijna alle juristen gaan stemmen
Juristen gaan volop gebruik maken van hun stemrecht, want 97% gaat straks naar de stembus. De meesten zijn ook al vrij zeker van hun keuze, want bijna driekwart weet al op welke partij hij gaat stemmen. Gevraagd naar hun positie in het politieke spectrum, staat 47% van de juristen rechts van het midden en 38% aan de linkerkant. De rest bevindt zich in het midden.

Thema's en factoren
Als juristen een keuze moeten maken welke thema's van invloed zijn op hun keuze, dan steken onderwijs en de kenniseconomie erbovenuit, met criminaliteit als derde belangrijke thema. Een thema als bestuurlijke vernieuwing is nauwelijks van invloed op de keuze. Juristen laten zich bij hun keuze overigens vooral leiden door de verkiezingsprogramma's van de partijen en de lijsttrekker, en niet door online stemwijzers.

Coalitie
Als het op regeren en coalitievorming aankomt, dan heeft een coalitie van CDA-VVD of PvdA-SP-Groen Links evenveel voorkeur. Aangevuld met een kleine rechtse partij is CDA-VVD wel de populairste combinatie. Van alle lijsttrekkers gaat de voorkeur voor het premierschap uit naar Balkenende of Bos. Als het uiteindelijk tussen deze beide politici gaat, dan is 54% voor Balkenende. Opvallend is dat bijna een kwart kiest voor een andere premier dan één van de lijsttrekkers. De meest irritante politici van Nederland tot besluit zijn Geert Wilders en Hilbrand Nawijn, op afstand gevolgd door Rita Verdonk en Wouter Bos.

De UJG Legal Benchmark onderzoekt regelmatig de vraag of de clichés over juristen kloppen. Aan het onderzoek hebben in dit geval 216 juristen deelgenomen. Het onderzoek vindt meerdere malen per jaar plaats, telkens met verschillende onderwerpen .

Downloaden onderzoeksresultaten: www.ujg.nl/nieuws/detail.asp?nodeid=409&id=310





Ingezonden persbericht