Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

Verkiezingen in Congo

Seminar
Date: November 16, 2006
Time: 15:00-17:00
Place: Zaal 1.A12, Wassenaarseweg 52, Leiden
Speaker(s): Alphonse Muambi en Julie Ndaya

Alphonse Muambi heeft als waarnemer beide verkiezingsronden in Congo op de voet gevolgd. Tevens is hij wiskundeleraar en voorzitter van de stichting Contact Afriek & Educatie in Den Haag.

Julie Ndaya is verbonden aan het Afrika-Studiecentrum en heeft zojuist haar PhD afgerond.

This seminar will be held in Dutch.

Na twee verkiezingsrondes (30 juli en 29 oktober) staat Congo voor een onzekere toekomst. Zal de vrede standhouden? Zullen de gekozen leiders inderdaad een beleid gaan voeren dat is gericht op de ontwikkeling van alle delen van dit immense, potentieel rijke land? Wat was de betekenis van deze stembusgang voor de Congolese kiezers, die voor het eerst in hun leven iets te kiezen hadden?
De Verenigde Naties en de Europese Unie hebben veel geinvesteerd in een goed verloop van deze historische verkiezingen. Welke rol zal de internationale gemeenschap spelen als de verkiezingen achter de rug zijn? De grote internationale belangstelling is mede te verklaren door Congo's bodemschatten. De Congolese bevolking heeft tot dusver nauwelijks geprofiteerd van deze natuurlijke rijkdom: de opbrengst verdween vooral in de koffers van westerse ondernemingen, en van de politieke elite en krijgsheren in Congo. Buurlanden als Rwanda en Uganda hebben eveneens belangen in het oosten van Congo, terwijl de opkomst van China als handelspartner en investeerder nieuwe kansen biedt.
Dit seminar wil inzicht geven in het politiek-maatschappelijk krachtenveld in Congo zelf, terwijl ook de internationale dimensie in de analyse wordt betrokken.

You are kindly requested to register for this seminar.