Gemeente Alkmaar


Kaasdragers begeleiden eerste naturalisatieceremonie Alkmaar

De eerste naturalisatieceremonie in Alkmaar gaat donderdag vanaf 10.00 uur van start onder begeleiding van enkele kaasdragers. Deze speciale, feestelijke ceremonie is er voor Alkmaarders die door naturalisatie de Nederlandse nationaliteit krijgen.

Voor de eerste naturalisatieceremonie zijn zeventien naturalisandi uitgenodigd. Zij mogen voor de ceremonie allemaal een partner of familielid meenemen én iemand die hem of haar geholpen heeft bij het integreren.

Ceremonie

De ceremonie, die om de zes weken wordt herhaald, krijgt een feestelijk karakter. In de toespraak gaat de gemeente Alkmaar in op de bijzondere betekenis van de Nederlandse nationaliteit. Na de toespraak komen de naturalisandi één voor één naar voren om hun besluit en een bloemetje in ontvangst te nemen.

Paspoort

Na de overhandiging van het Koninklijk Besluit op de naturalisatieceremonie gaat het Nederlanderschap in. Dit betekent dat de naturalisandi pas na de ceremonie officieel Nederlander zijn en daarna de gegevens in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) worden aangepast. Na aanpassing in het GBA kan het paspoort worden aangevraagd.

Wijziging regeling

Op 1 januari 2006 is de Regeling verkrijging en verlies Nederlanderschap gewijzigd. Een van de wijzigingen is dat nieuwe Nederlanders het Koninklijk Besluit tot verkrijging van het Nederlanderschap niet meer thuisgestuurd krijgen, maar uitgereikt krijgen tijdens een naturalisatieceremonie.

Chantal Kolleman
afdeling Communicatie
072-5488986