Gemeente Gilze en Rijen


Schooljeugd en wethouder doen mee aan Heel Nederland Danst

De gemeente Gilze en Rijen organiseert in samenwerking met Orange Health Club op donderdag 16 november om 11.15 uur in sporthal Margriethal een dansactie voor de basisscholen. De actie is onderdeel van een wereldrecordpoging waarbij heel Nederland op hetzelfde moment, dezelfde dans op dezelfde muziek uitvoert. Doel is het belang van sport en bewegen op een positieve en aanstekelijke manier onder de aandacht te brengen. Natuurlijk danst ook jeugdwethouder Starreveld mee met de kinderen.

Wereldrecord
De organisatie wil proberen in het Guinness Book of Records te komen onder de titel de meeste mensen die gelijktijdig op verschillende plaatsen aan het dansen zijn. Hiervoor zijn 200.000 deelnemers nodig. Twee jaar geleden brachten ruim 700 organisaties ruim 143.000 mensen op de been. Deze keer wordt alles op alles gezet om het record te breken.

Ambassadeurs van deze landelijke recordpoging zijn Barbara de Loor, ex-schaatsster en winnares van Dancing with the Stars en Paul Rosenmöller, voorzitter van het Convenant Overgewicht. Naar verwachting geeft Nederland op 16 november om 11.15 uur massaal gehoor aan de oproep om vijf minuten te dansen op het nummer What a feeling, bekend van Irene Cara.

Ernstige gevolgen
Het belang van bewegen is evident. Slechts de helft van de Nederlanders haalt de Nederlandse Norm Gezond Bewegen, vijf dagen per week een half uur flink bewegen per dag. 33% van de jongens en 22% van de meisjes onder de 18 jaar voldoet aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (voor jongeren is de norm een uur flink bewegen per dag). In achterstandswijken is de situatie nog veel slechter, op sommige plaatsen voldoet niet meer dan 3% van de jongeren aan de beweegnorm.

De gevolgen van te weinig bewegen zijn ernstig. Zo is de afgelopen twintig jaar het aantal kinderen met overgewicht verdubbeld: één op de acht kinderen is te dik. Overgewicht is zelfs al zichtbaar bij kinderen onder de vier jaar. Meer bewegen kan deze bedreigende trend een halt toeroepen.