Verbond van Verzekeraars

Kans op inbraak gehalveerd

Het gaat goed met de inbraken in ons land. In tien jaar tijd is de kans op inbraak en diefstal van inboedel gehalveerd. Datzelfde geldt voor het aantal pogingen tot inbraak. In 1995 kreeg nog zon zes procent van alle woningen te maken met inbraak; vandaag de dag is dat nog slechts drie procent. Adjunct-manager Fred Treur van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) waarschuwt echter voor al te veel optimisme. Het tij lijkt zich nu te keren en de winstgevendheid van de sector komt meer onder druk.

Treur was een van de sprekers tijdens de jaarlijkse Preventiedag van de Federatie van Onderlinge Verzekeringmaatschappijen. Voor een volle zaal presenteerde hij onlangs de trends in inbraak en de perceptie van de consument van het inbraakrisico. Hoewel de brandmarkt qua premie onder druk staat, zijn de resultaten goed, met name door afnemende schaden, meent Treur, die er direct een minder positieve boodschap aan toevoegde. Uit onderzoek blijkt dat de particuliere consument sowieso niet zo wakker ligt van de mogelijkheid tot inbraak in de woning. Helaas laat hij dit ook merken door in veel gevallen weinig aan preventie te doen.

Onderschatting
Volgens Treur onderschatten consumenten alledaagse risicos. Op zich hoeft dit natuurlijk helemaal geen probleem te zijn, maar interessant is wel wat dit onderschatten tot gevolg heeft. Jammer genoeg weten we al dat te weinig particulieren zich inspannen om preventieve maatregelen te treffen. Uit de CVS-Consumentenmonitor blijkt zelfs dat maar eenderde van de huishoudens aandacht besteedt aan preventie. De rest heeft geen zin, geen tijd, ziet het nut er niet van in of vindt preventie te duur. Dat onderschatten van het risico heeft dus onder meer tot gevolg dat preventie niet hoog op de agenda van de particuliere consument staat en dat zou uiteindelijk wel eens gevolgen voor het individuele risico kunnen hebben.

Premies onder druk
Vooralsnog gaat het dus goed met de inbraakfrequentie in ons land. Medio jaren negentig lag de kans op inbraak (en daarmee ook op diefstal van inboedel) op ongeveer twee procent. Treur: Dat betekent dat op één op de vijftig polissen jaarlijks een inbraak- of diefstalschade werd uitgekeerd. In 2005 is deze kans afgenomen tot circa één procent. Overigens bevestigt naast onze eigen statistieken ook de Politiemonitor 2005 deze tendens. Het aantal pogingen tot inbraak in een woning lag tien jaar geleden ongeveer twee keer zo hoog als nu het geval is. Pikant detail is trouwens dat volgens de Politiemonitor de helft van het aantal pogingen tot inbraak mislukt.

Waarschuwing
Treur besloot zijn inleiding met een voorzichtige waarschuwing. Want, zo zei hij, hoewel de brandmarkt nog altijd winstgevend is, staan de premies wel onder druk. Met name in de zakelijke markt. Zo hebben wij onlangs berekend dat het technisch resultaat in de brandmarkt dit jaar voor het eerst sinds vier jaar lijkt af te nemen. Na aftrek van de herverzekeringskosten lijkt het resultaat voor 2006 uit te komen op negen procent van de verdiende premie, terwijl dat percentage over 2005 nog twaalf bedroeg.

Kans op (poging tot) inbraak in woningen en claimfrequentie op inboedelverzekeringen

Verzekerd!, november 2006